Ta oglas ni aktiven.

Prebrskaj podobne oglase.

  • Prodam srebrnik LABOD OB LOKVANJU
  • Prodam srebrnik LABOD OB LOKVANJU
  • Prodam srebrnik LABOD OB LOKVANJU
  • Prodam srebrnik LABOD OB LOKVANJU
  • Prodam srebrnik LABOD OB LOKVANJU
  • Prodam srebrnik LABOD OB LOKVANJU
  • Prodam srebrnik LABOD OB LOKVANJU
  • Prodam srebrnik LABOD OB LOKVANJU
  • Prodam srebrnik LABOD OB LOKVANJU
  • Prodam srebrnik LABOD OB LOKVANJU

Prodam srebrnik LABOD OB LOKVANJU

Cena
95 €
Šifra oglasa: 3736462

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Osrednjeslovenska, Ljubljana Center, Trnovo
Stanje
novo

Opis oglasa

Labodi so v Mongoliji ogrožena vrsta.

Labódi – latinsko Cygnini, so velike vodne ptice iz družine plovcev, ki vključuje tudi gosi in race. Labodi so do 1,8 m dolge, močne dolgovrate ptice. Živijo na sladkih vodah bogatih z obrežnim rastlinjem. Najdemo jih .po celem svetu razen v Afriki. Prehranjujejo se z rastlinsko hrano. Iz vodnih rastlin si zgradijo plavajoče gnezdo. Med gnezdenjem so lahko precej napadalni. So ptice selivke. Labodje gnezdo je skrbno pripravljeno iz okoliškega rastlinja in obloženo s perjem. Samica znese od 3 do 8 jajc in večinoma vali 31-38 dni. Jajce tehta okrog 330 g, izvaljeni labodek pa med 200 in 230 g. Puhasti, sivkasti mladiči gredo v vodo takoj, ko zapustijo lupino in so v prvih mesecih življenja zelo lahek plen za ptice ujede ali pa večje ribe. Med odraščanjem so pod skrbnim nadzorom obeh staršev, od katerih se oddaljijo kvečjemu za meter ali dva, pa še to za zelo kratek čas. Labodi si poiščejo partnerja za vse življenje, čeprav se občasno pojavi tudi »ločitev«, ki je običajno posledica neuspešnega gnezdenja. Število jajc v leglu je med tri in osem. Odrasli labodi grbci so pokriti s snežno belim perjem, mladiči pa imajo perje umazano rjave barve. Pridevek grbec se nanaša na izrazito črno grbo, ki je na korenu oranžno obarvanega kljuna. Poleg črne grbe, ki je pri samici manjša od samčeve, je značilna tudi labodja elegantna telesna drža z izbočenim vratom v obliki črke S. labod se pogosto razkazuje z nekoliko privzdignjenimi krili, ki jih delajo še bolj očarljive.
Labod je eden največjih in najtežjih ptičev, ki še lahko letijo; samci tehtajo celo do 13 kg, samice pa prek 8. Zaradi velikosti in teže potrebuje precejšen vzletni prostor. Potrebni zagon za dvig dobi labod z vztrajnimi močnimi zamahi svojih velikih kril, ki lahko presežejo dva metra. Istočasno si pomagajo z nogami in dobesedno tečejo po vodi. Pri selitvah dosežejo na večjih višinah celo hitrost do 90 km/h.

Tehnični podatki za srebrnik:

Izdajatelj: Centralna banka Mongolije
Denominacija: 500 torog
Leto izdaje: 2006
Teža: 25 g
Kovina: srebro, čistine 925/1000
Okras: kristal svarowski vdet v lokvanjev cvet kot vodna kaplja
Premer: 38,61 mm
Izdelava: proof – brušen do visokega sijaja
Certifikat je priložen
Naklada: 2.500 kosov, vsi že davno razprodani
Srebrnik se nahaja v plastični kapsuli, ta pa v kovinskem etuiju, oblečenem z imitacijo usnja črne barve. Certifikat pritrjuje svilnati trak. Notranjost etuija je iz dveh vrst blaga in barv. Ležišče kovanca je v imitaciji črnega žameta, pokrov v imitaciji bele svile.

Za dodatne informacije uporabite rubriko bolhe: STOPI V STIK Z OGLAŠEVALCEM. Izročanje srebrnika je možno v Ljubljani, sicer poravna poštnino kupec.

Zemljevid

Objekti v bližini
Oglas je objavljen
29.03.2024. ob 14:02
Do poteka še
oglas je potekel
Oglas je prikazan
2129 -krat