• Berlin ni Berlin; Ljubljana je Berlin
  • Ne zamudite priložnosti

Berlin ni Berlin; Ljubljana je Berlin

Cena
10 €
Šifra oglasa: 12678541

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Osrednjeslovenska, Ljubljana Šiška, Šiška
Stanje
novo

Opis oglasa

Berlin ni Berlin
Nicolas Hausdorf

Ljubljana je Berlin
Primož Krašovec
Manca G. Renko
Benjamin Krnetić
Šiša

Knjiga je nerabljena - nova! Pošljem tudi po pošti (plačilo kupnine na TRR, stroški pošiljanja 3 EUR). Pošljite sporočilo na Bolhi ali SMS na 041 675 270.

O knjigi:
Berlin ni Berlin, Ljubljana je Berlin Nicolasa Hausdorfa je eksperimentalna sociološka analiza Berlina kot paradigmatičnega primera evropske metropole; avtor to razmerje imenuje tudi berlinifikacija Evrope in poda njegovo kritično analizo v kontekstu procesov sodobnega kapitalizma.

Knjiga je unikaten »vodič« po Berlinu, »turiste in nove obiskovalce« kakor Dantejev Vergil ob »klicu velemesta« popelje skozi »teoretsko orožarno« po petih »infrastrukturah mesta«, ki producirajo sodobno zgodovinsko subjektivnost »liberalno-libertarne družbe«. Razčlenjuje infrastrukture drog, klubov, sodobne umetnosti, nove ekonomije (start-upov) in vsesplošne turistifikacije ter njihovo medsebojno prepletanje.

Teoretsko in po stilu pisanja je knjiga nadaljevanje poti, kjer so končali situacionisti, in teorijo povezuje z insajderskimi uvidi, antropološkimi skicami ter družbeno in kulturno kritiko. Pri tem ji uspe biti do sodobnega Berlina kritična, ne da bi bila dismisivna ali moralistična, razvoj Berlina v turistično/hedonistično/kulturniško meko pa vpne v širše procese razvoja sodobnega kapitalizma.
»Pariz bo vselej Pariz, Berlin pa nikdar ne bo Berlin,« je nekoč dejal francoski kulturni minister Jack Lang. Slovenska parafraza tega je lahko song benda SBO »Ljubljana je Berlin«.

Knjiga ima dve plati istih procesov: berlinsko – Hausdorfovo analizo »Berlin ni Berlin« ter ljubljansko – »Ljubljana je Berlin«, štiri besedila o »najlepšem mestu na svetu«, ki so jih prispevali Primož Krašovec, Manca Grgić Renko, Benjamin Krnetić in Šiša.

Berlin ni Berlin, Ljubljana je Berlin je, skratka, vodič, ki nas uvaja v posvečene prostore in hkrati nagovarja k izhodu. Uvaja ga predgovor, ki ga je Nicolas Hausdorf spisal posebej za slovensko izdajo.

Založba Sophia, 2023
Mehka vezava, 172 strani
Mere: 21,0 x 14,5 cm

Pošljite sporočilo na Bolhi ali SMS na 041 675 270.

Zemljevid

ciklostil

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  Osrednjeslovenska, Slovenija
Oglas je objavljen
12.05.2024. ob 20:40
Do poteka še
Oglas je prikazan
49 -krat

ciklostil

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  Osrednjeslovenska, Slovenija