• ZNAMAK ZNAMENITE OSEBNOSTI - IVAN CANKAR
  • Ne zamudite priložnosti

ZNAMAK ZNAMENITE OSEBNOSTI - IVAN CANKAR

Cena
1 €
Šifra oglasa: 158816

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Obalno-kraška, Komen, Komen
Stanje
novo

Opis oglasa

Ivan Cankar (1876 - 1918)

Prvi knjižni deli, pesniška zbirka Erotika in zbirka črtic Vinjete, sta polni dekadence, ki pa jo je v poznejših delih začela zamenjevati kritična, etično psihološka književnost, ki naj bi kulturno in politično preobrazila narod.

Slovenski pisatelj in dramatik se je rodil na Vrhniki. Že med šolanjem na ljubljanski realki je pisal liriko in črtice. Prvo pesem je objavil leta 1892, prvi prozni spis leto kasneje. Po maturi se je leta 1896 odpravil na Dunaj. Tu se je vpisal na tehniko, se kasneje prepisal na slavistiko, vendar študija ni nadaljeval. Posvetil se je spoznavanju evropske moderne in pisanju. Med bivanjem na Dunaju je ustvaril obsežen opus črtic, novel, povesti in dram. Vsako leto je objavil eno ali več knjig, ob tem pa sproti objavljal krajšo ali daljšo prozo v Ljubljanskem zvonu, Domu in svetu, Slovanu, Slovencu in drugod.
Prvi knjižni deli, pesniška zbirka Erotika in zbirka črtic Vinjete (1899), sta polni dekadence, ki pa jo je v poznejših delih začela zamenjevati kritična, etično psihološka književnost, ki naj bi kulturno in politično preobrazila narod. V delih, nastalih po letu 1900, pa je opaziti že izrazite odmeve socialističnega gibanja, proletarske ideologije in marksistične analize razrednega boja.
S svojim literarnim delom je Cankar največji slovenski pripovednik in dramatik. S svojimi igrami je ustvaril slovensko dramatiko v pravem pomenu besede, pripovedništvo v prozi pa dvignil na raven poetične ustvarjalnosti. Bil je predvsem mojster krajših proznih zvrsti - črtice, novele, novelete - vendar je izoblikoval tudi nove vrsto slovenskega romana in daljše novele. S temi odlikami se je uvrstil med najpomembnejše evropske pisatelje na prelomu stoletja.
Največji svetovni odmev je dosegla povest Hlapec Jernej in njegova pravica, simbolična prispodoba za razmerje med kapitalistično lastnino in proletarskim bojem. Prevedena je v vse svetovne in množico drugih jezikov. Posebno prevajalsko pozornost je doživel roman Na klancu, ki si ga je Cankar zamislil kot spomenik svoji materi, in ob njem številne črtice iz ciklov o materi in mladosti. Motiv na znamki simbolizira naslov črtice Skodelica kave, poslikava na skodelici predstavi esej Bela krizantema, vse skupaj pa nas spomni še na roman Na klancu.

Zemljevid

Objekti v bližini

xantia1

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  6223 Komen, Obalno-kraška, Slovenija
Oglas je objavljen
28.03.2024. ob 02:13
Do poteka še
Oglas je prikazan
331 -krat

xantia1

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  6223 Komen, Obalno-kraška, Slovenija