• E. L. Doctorow: RAGTIME
  • E. L. Doctorow: RAGTIME
  • Ne zamudite priložnosti

E. L. Doctorow: RAGTIME

Cena
3 €
Šifra oglasa: 11916925

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Osrednjeslovenska, Ljubljana Moste Polje, Nove Fužine
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Ragtime, delo ameriškega pisatelja E. L. Doctorowa, sodi med najbolj vznemirljive literarne novosti zadnjih let, zato nas ne sme presenetiti, da je snov zamikala režiserja Miloša Forma-na (pred leti je tako uspešno poletel nad kukavičjim gnezdom), ki pripravlja film po tem nevsakdanjem besedilu. Namenoma ne uporabljamo izraza »roman«, zakaj Doctorow si ne prizadeva, da bi pripovedoval na ustaljen romanopisni način, temveč povezuje drobce, ki imajo na prvi pogled le malo skupnega, v izvrsten mozaik, nenavadno bogato kroniko življenja v Ameriki v letih pred prvo svetovno vojno, ko je Henry Ford uvedel tekoči trak, ljudje pa so noreli ob čarovnijah Harryja Houdini ja. V knjigi nastopa še vrsta osebnosti tedanjega časa: trije ameriški predsedniki, slavni arhitekt Stanford White, fi¬nančnik in zbiralec umetnin Picrpont Morgan, črnski prosvetitelj Booker Washington, anarhistka Emma Goldman, prva boginja seksa v ameriški zgodovini Evelyn Nesbit, Sigmund Freud, ki je v tistih letih brez večjega odmeva predaval v Ameriki in mnogi drugi.
Povezovalna nit celotne pripovedi je brezimna družina, ki je prek Mlajšega brata povezana z Evelyn Nesbit in zapletom ob umoru slavnega arhitekta, prek črnskega dekleta pa z glasbenikom Coalhousom Walkerjem. Walkerjevo vztrajno, a brez¬plodno iskanje zakonitega zadoščenja zaradi prizadetega ponosa in njegova vojna proti ameriškemu narodu — saj je spoznal, da so mu poti do pravice zaprte predvsem zato, ker je črnec — postaneta središčni pripovedi drugega dela knjige.
Doctorow opisuje dogodke neverjetno natančno, z enostavnim, a zgoščenim, klenim jezikom. Kljub natančnemu zapisovanju zgodovinskih dogodkov in resničnim osebnostim, ki nastopajo, pa delo odločno presega raven kronološkega za¬pisa. Ragtime zato ni le zanimivo gradivo o začetku stoletja v Ameriki (tedaj je ragtime, glasbeni stil z značilnim sinkopiranim ritmom, po katerem je delo dobilo naslov, na novo zaživel v virtuozni izvedbi poklicnih, šolanih glasbenikov), temveč je predvsem kvalitetno literarno delo, vredno, da ga preberemo.
Prodam odlično ohranjeno knjigo. Trda vezava. Obseg 264 str. Format 13 x 19 cm. Cena 3,00 EUR + poštnina (ali osebni prevzem). 068 622-324. Sem v Ljubljani, na Fužinah.
Poglejte si še ostale moje oglase.

Zemljevid

Objekti v bližini

50mateo

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  Osrednjeslovenska, Slovenija
Oglas je objavljen
16.04.2024. ob 21:27
Do poteka še
Oglas je prikazan
52 -krat

50mateo

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  Osrednjeslovenska, Slovenija