Ta oglas ni aktiven.

Prebrskaj podobne oglase.

  • Gaston Leroux: SKRIVNOST RUMENE SOBE
  • Gaston Leroux: SKRIVNOST RUMENE SOBE

Gaston Leroux: SKRIVNOST RUMENE SOBE

Cena
4 €
Šifra oglasa: 10176580

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Osrednjeslovenska, Ljubljana Moste Polje, Nove Fužine
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Skrivnost rumene sobe je poleg Fantoma iz opere drugo poslovenjeno delo francoskega književnika Gastona Lerouxa. Leroux je ustvaril največ detektivskih zgodb, grozljivk in lutkovnih iger.
Gaston Leroux (1868-1927), francoski novinar, ki je spremljal najodmevnejše sodne procese svojega časa, dopisnik francoskih časopisov, lovec na zgodbe, avtor potopisnih podlistkov, oplemenitenih s pustolovskim duhom in domišljijskimi razsežnostmi, sodi med predhodnike detektivskega romana, ki se je izoblikoval v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Pisanje srhljivk, skrivnostnih zgodb in detektivskih pripetljajev je bilo Lerouxova velika strast. Njegovo najbolj znano delo, ki vztrajno kljubuje času in je doživelo že številne filmske in glasbene priredbe, ostaja Fantom iz opere (1910), zgodba o iznakaženem prebivalcu operne hiše, ki ugrabi mlado pevko. Lerouxova umetelnost pripovedovanja napetih zgodb seveda ni zreducirana zgolj na Fantoma iz opere, v najlepši luči odseva tudi iz romanov Dvojno življenje Theophrasta Longueta (1904), Parfum gospe v črnem (1909), Črni grad (1916) in kakopak Skrivnost rumene sobe (1907), ki se uvršča med najzanimivejše prigode Lerouxovega “detektiva” Josepha Rouletabilla.
Roman Skrivnost rumene sobe je predstavnik klasične detektivske zgodbe francoske šole. Dva detektiva poskušata rešiti na videz nerešljiv primer. Ko se gospa Stangerson umakne v rumeno sobo, odjeknejo streli in njeni kriki na pomoč. Oče in služabnik prihitita v zaklenjeno sobo, kjer najdeta ranjeno gospo Stangerson – samo. Zaklenjena vrata in z rešetkami zastrto okno ... Kam in kako je pobegnil napadalec?
Prodam dobro ohranjeno knjigo. Trda vezava, 236 str. ISBN 961-6332-84-8. Cena 4,00 EUR + poštnina (ali osebni prevzem). 068 622-324. Sem v Ljubljani, na Fužinah.
Poglejte si še ostale moje oglase.

Zemljevid

Objekti v bližini
Oglas je objavljen
29.03.2024. ob 05:36
Do poteka še
oglas je potekel
Oglas je prikazan
107 -krat