• Komu zvoni / Ernest Hemingway - 100 romanov št.2 *
  • Komu zvoni / Ernest Hemingway - 100 romanov št.2 *
  • Komu zvoni / Ernest Hemingway - 100 romanov št.2 *
  • Komu zvoni / Ernest Hemingway - 100 romanov št.2 *
  • Ne zamudite priložnosti

Komu zvoni / Ernest Hemingway - 100 romanov št.2 *

Cena
2,99 €
Šifra oglasa: 7277158

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Posavska, Brežice, Jesenice na Dolenjskem
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

BREZPLAČNA POŠTNINA PRI NAKUPU VSAJ TREH KNJIG. PLAČILO NA TRR.
OZIROMA PO DOGOVORU.

PRIJETNO ,ZANIMIVO IN POCENI POČITNIŠKO BRANJE

ZBIRKA STO ROMANOV , ŽEPNA KNJIGA ,SOLIDNO OHRANJENO
POGLEJTE ŠE OSTALE MOJE KNJIGE, ČE VZAMETE VSAJ TRI IN PLAČATE NA TRR, JAZ PLAČAM POŠTNINO
LOK - KV2 (3X)
KLASIKI,USPEŠNICE

Komu zvoni, v izvirniku For Whom the Bell Tolls, je zgodovinski in vojni roman iz 1940 ameriškega pisatelja Ernesta Hemingwaya. Govori o zgodbi prostovoljca Roberta Jordana, ki se v času španske državljanske vojne pridruži republikanski gverili

Podrobni podatki
Avtor – oseba Hemingway, Ernest, 1899-1961
Naslov Komu zvoni / Ernest Hemingway ; [prevedel Janez Gradišnik ; uvodno študijo napisal Janko Kos]
Enotni naslov For whom the bell tolls. slovenski jezik
Vrsta gradiva roman ; leposlovje za odrasle
Jezik slovenski
Leto 1964
Založništvo in izdelava V Ljubljani : Cankarjeva založba, 1964
Fizični opis 527 str. : ilustr. ; 18 cm
Drugi avtorji – oseba Gradišnik, Janez
Kos, Janko, 1931-
Zbirka ǂZbirka ǂSto romanov ; 2
Opombe Prevod dela: For whom the bell tolls
Ernest Hemingway / Janko Kos: str. 5-30
Predmetne oznake Hemingway, Ernest, 1899-1961 – Literarne študije
Nekontrolirane predmetne oznake ameriški roman / 20.st.
UDK 821.111(73)-311.6
821.111(73).09 Hemingway E.
COBISS.SI-ID 3601921

Komu zvoni

Za druge uporabe glejte Komu zvoni (razločitev) .
Komu zvoni je roman Ernesta Hemingwaya, objavljen leta 1940. Pripoveduje zgodbo o Robertu Jordanu, mladem ameriškem prostovoljcu , ki je bil med špansko državljansko vojno priključen republikanski gverilski enoti . Kot dinamiter mu je dodeljeno, da razstreli most med napadom na mesto Segovia .

Komu zvoni

Naslovnica prve izdaje
Avtor
Ernest Hemingway
Država
Združene države
Jezik
angleščina
Žanr
Vojni roman
Založnik
Sinovi Charlesa Scribnerja
Datum objave
21. oktober 1940
Izšla je tik po koncu španske državljanske vojne (1936–1939), katere splošne usmeritve so bile takrat znane. Predvideva se, da bralec ve, da je bila vojna med vlado Druge španske republike , ki ji je v Španijo šlo pomagat veliko tujcev in ki jo je podpirala komunistična Sovjetska zveza , ter nacionalistično frakcijo , ki sta jo podpirali nacistična Nemčija in fašistična Italija . Leta 1940, v letu izdaje knjige, Združene države še niso vstopile v drugo svetovno vojno , ki se je začela 1. septembra 1939 z invazijo nacistične Nemčije na Poljsko . [1]

Roman velja za eno najboljših Hemingwayevih del, skupaj z The Sun Also Rises , A Farey to Arms in The Old Man and the Sea . [2]

Vsebina
Ozadje
Ernest Hemingway je leta 1939 napisal For Whom the Bell Tolls s treh lokacij: Havana , Kuba; Key West, Florida ; in Sun Valley, Idaho . [3] [4] Na Kubi je živel v hotelu Ambos Mundos , kjer je delal na rokopisu. [5] [6] Roman je bil dokončan julija 1940 v hotelu InterContinental New York Barclay v New Yorku [7] in objavljen oktobra. [8] [9] Zgodba temelji na Hemingwayevih izkušnjah med špansko državljansko vojno kot poročevalca za North American Newspaper Alliance [10] in prikazuje Američana, ki se skupaj s španskimi gverilci bori za republikance. [11] Roman nazorno opisuje surovost vojne in je pripovedovan predvsem skozi misli in izkušnje glavnega junaka, Roberta Jordana.

Liki v romanu vključujejo tiste, ki so povsem izmišljeni, tiste, ki temeljijo na resničnih ljudeh, a so izmišljeni, in tiste, ki so bili dejanske osebe v vojni. Dogajanje poteka v štirih dneh in treh nočeh v gorovju Sierra de Guadarrama med Madridom in Segovio. Knjiga Komu zvoni je postala knjiga meseca po izboru kluba, v nekaj mesecih je bila prodana v pol milijona izvodov, bila je finalist za Pulitzerjevo nagrado in postala literarna zmaga Hemingwaya. [11] Objavljeno 21. oktobra 1940, prva izdaja je bila naklada 75.000 izvodov po ceni 2,75 USD. [12]

Naslov knjige je vzet iz serije meditacij in molitev metafizičnega pesnika Johna Donneja o zdravju, bolečini in bolezni (napisanih, ko je Donne okreval po skoraj smrtni bolezni), objavljenih leta 1624 kot Pobožnosti ob nujnih primerih , natančneje Meditacija XVII . Hemingway citira del meditacije (z Donnejevim izvirnim črkovanjem) v epigrafu knjige . Donne se sklicuje na prakso pogrebnine , ki je bila v njegovem času univerzalna.

Noben človek ni otok , ne glede na to; vsak človek je košček celine , del Maine ; če čebelo Clod odplavi morje , je Evropa manjša, prav tako, če bi bil Promontorie , pa tudi če bi bil Mannor tvojih prijateljev ali tvojega lastnika ; vsaka človeška smrt me ponižuje , ker sem vpleten v Mankinde ; In zato nikoli ne pošlji, da bi izvedel, komu zvoni ; Ceni zate .

Povzetek zapleta
Robert Jordan je Američan, nekdanji profesor španskega jezika na Univerzi v Montani . Živel je v predvojni Španiji in se kot iregularni vojak bori za republiko proti fašističnim silam Francisca Franca . Sovjetski general mu je izkušeni dinamičar ukazal, naj odpotuje za sovražnikovo linijo in s pomočjo čete lokalnih protifašističnih gverilcev uniči most , da prepreči sovražnikovim četam, da bi se odzvale na bližajočo se ofenzivo. Na svoji misiji Jordan sreča upornika Anselma, "starca", ki ga pripelje v skrito gverilsko taborišče v gorah Sierra de Guadarrama med Madridom in Segovio. Anselmo sprva deluje kot posrednik med Jordanom in drugimi gverilskimi borci. Med njimi so Agustín, Primitivo, Fernando, brata Andrés in Eladio ter Rafael, ki ga pogosto slabšalno imenujejo " Cigan ".

V taborišču Jordan naleti na Marío, mlado Španko, katere življenje je bilo uničeno zaradi usmrtitve njenih staršev in njenega posilstva s strani falangistov ( del fašistične koalicije) ob izbruhu vojne. Njegov močan občutek dolžnosti se spopada tako z nepripravljenostjo gverilskega vodje Pabla, da bi se zavezal k operaciji, ki bi ogrozila njega in njegovo skupino, kot z Jordanovo novo odkrito željo po življenju, ki izhaja iz njegove ljubezni do Maríe. Pablova žena, močna volja Pilar, ob podpori drugih gverilcev zamenja Pabla kot vodjo skupine in obljubi zvestobo gverilcev Jordanovi misiji.

Ko je druga skupina protifašističnih gverilcev, ki jo vodi El Sordo, obkoljena in ubita med napadom, ki so ga izvedli v podporo Jordanovi misiji, Pablo ukrade detonatorje dinamita in razstreljevalec v upanju, da bo preprečil rušenje in se izognil fašističnim maščevanjem. Čeprav se znebi detonatorjev in eksplodatorja tako, da ju vrže v sotesko v reko, Pablo obžaluje, da je zapustil svoje tovariše, in se vrne, da bi pomagal pri operaciji.

Sovražnik, obveščen o bližajoči se ofenzivi, se je pripravil na močno zasedo in zdi se malo verjetno, da bo razstreljeni most kaj dosti preprečil pobeg . Vendar Jordan razume, da mora še vedno porušiti most, razen če prejme izrecno nasprotno naročilo. Ker nima opreme za razstreljevanje, ki jo je ukradel Pablo, se Jordan domisli alternativne metode: eksplodira dinamit z uporabo ročnih granat s pritrjenimi žicami, tako da je mogoče njihove zatiče potegniti od daleč. Improvizirani načrt je bistveno bolj nevaren, saj morajo biti gverilci bližje eksploziji. Medtem ko Pilar, Pablo in drugi gverilci napadajo stebre na obeh koncih mostu, Jordan in Anselmo postavita in sprožita dinamit, kar Anselma stane življenja, ko ga zadene šrapnel. Med begom je Jordan pohabljen, ko tank izstreli njegovega konja izpod njega. Ker ve, da je njegova rana tako huda, da je zelo malo verjetno, da bo preživel in da bi upočasnil druge, se poslovi od Maríe in ji zagotovi pobeg na varno k preživelim gverilcem. Zavrne Agustínovo ponudbo, da ga ustreli, in leži in čaka v agoniji, v upanju, da bo ubil sovražnega častnika in odložil zasledovanje svojih tovarišev, preden umre. Pripoved se konča z Jordanom, ki čaka na popolno priložnost, da sproži svojo zasedo, če prej ne pade v nezavest (ali umre).

Zemljevid

Objekti v bližini

mitjah13

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  8261 Jesenice na dolenjskem, Posavska, Slovenija
Oglas je objavljen
25.04.2024. ob 02:01
Do poteka še
Oglas je prikazan
244 -krat

mitjah13

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  8261 Jesenice na dolenjskem, Posavska, Slovenija