Kako poceni prenoviti kopalnico?

Kako poceni prenoviti kopalnico? – bolha.com

KAKO POCENI PRENOVITI KOPALNICO?

Najbolj intimen prostor, kjer preživimo najmanj časa in smo resnično sami s seboj, je vsekakor domača kopalnica. Prostoru, ki je bil včasih odmaknjen, hladen in brez neke povezave z ostalim stanovanjem, danes namenjamo vse več pozornosti. In prav je tako! S tem se bodo zagotovo strinjali ljubitelji dolgih večernih kopeli v banji, ko se ob svečah in dobri knjigi kopalnice spremenijo v oazo miru in sprostitve.

In če sodite med tiste, ki ste večji del pozornosti namenili obnovi kuhinje, dnevne sobe in spalnice, prenova kopalnice pa je ostala nekje v ozadju, s starimi elementi iz časov naših babic, je čas, da zavihate rokave!

Branje knjige v peneči kopeli je lahko prav posebno doživetje, ki kopalnico spremeni v oazo miru.
Branje knjige v peneči kopeli je lahko prav posebno doživetje, ki kopalnico spremeni v oazo miru.

Predstavljamo vam nekaj preprostih in poceni trikov, ki bodo vašo staro kopalnico osvežili in stilsko spremenili v neprepoznavno sobo. Vse, kar potrebujete, je malček domišljije in pridnih rok. Pa začnimo!

Kako se lotimo prenove kopalnice?

»Pa saj je še dobra!« si pogosto govorimo, ko se nečesa ne želimo lotiti. Kdaj je pravzaprav pravi čas za prenovo kopalnice? Verjetno takrat, ko se v njej počutite neprijetno in vam pogled na staro in dotrajano opremo vzbuja nelagodje. Ko omarice postanejo pretesne, kopalnica pa založena s stvarmi, ki kar na enkrat nimajo več svojega mesta. To je vsekakor pravi čas, da stvari vzamete v svoje roke!

Prenova kopalnice je lahko zamudna in draga, a je ta predvsem odvisna od vaših želja in finančnih zmožnosti, zato brez panike. Celoten postopek načrtovanja in odločanja je lahko zelo neprijeten in stresen, če ne veste, kje začeti, kakšen znesek vložiti in kako izbrati pravo opremo.

Skica s svinčnikom prikazuje postavitev stranišča, vrat in drugih kopalniških dodatkov.
Skica s svinčnikom prikazuje postavitev stranišča, vrat in drugih kopalniških dodatkov.

Kaj vam v kopalnici ni všeč? Bi prvotno kopalniško opremo le osvežili ali kupili novo?

Opremljanje kopalnic je postal pravi Instagramov hit. Zato se z malo domišljije in ročnih spretnosti lahko naredi marsikaj. Če vam stara kopalniška oprema ni več všeč, jo lahko osvežite že s tem, če jo prebarvate. Vedno lahko kupite tudi novo, a ima recikliranje stare prav poseben čar.

Na bolha.com boste našli pravo zakladnico stare kopalniške opreme, z rustikalnimi komodami, masivnimi omaricami in starinskimi ogledali, ki se bodo zelo lepo povezale s starimi elementi v kopalnici, a ji hkrati dale tisto trendi zaključek, ki je trenutno zelo in. Pokukajte, mogoče najdete prav tisti kos, ki ga že dolgo iščete!

Manjša stilska preobrazba kopalnice - brez gradbenih del

Staro kopalnico lahko osvežite že z nekaj lepotnimi popravki. Da bo videti kar se da moderno in privlačno, potrebujete le barvo (s trenutno modernimi pasteli ne boste zgrešili) čopič in kakšen poseben kos kopalniškega pohištva.

• Ploščice za kopalnico in fuge lahko pobarvate!

Trenutno zelo moderne bele ploščice za kopalnico (subaway), podolgovatih ali kockastih oblik najdete še v marsikateri stari kopalnici. Ker ostajajo trendi, menjava ni potrebna. Veliko boste naredili že s tem, če boste očistili in osvežili fuge (odstranitev prahu in umazanije) in jih pobarvali na želen odtenek. Boste videli, kopalnica bo kar zasijala!

Če se boste odločili za barvanje ploščic ali le nekaj njih, morate vedeti, kateri materiali se lahko barvajo in kakšen je postopek. Nič težjega, a natančnosti in previdnost ne bosta odveč.

Barvanje ploščic je podobno kot barvanje ostalega pohištva za dom. Vse, kar potrebujete, je posoda za barvo, barva za keramične ploščice, čopič in manjši valj.

Sledi postopek:

  1. Ploščice zbrusite (abrazivno sredstvo in krožna brusilka).
  2. Odstranite morebitno plesen.
  3. Ploščice očistite prahu!
  4. Barvo nanašate z valjčkom. Najbolje dva sloja. Prvi sloj mora biti popolnoma suh, preden nanesete drugega.
Ploščice za kopalnico, pobarvane v rumeno pastel barvo, bodo prostor popestrile.
Ploščice za kopalnico, pobarvane v rumeno pastel barvo, bodo prostor popestrile.

• Pobarvajte stene, strop ali dodajte tapete

Strop in stene kopalnice lahko enostavno osvežite že s tem, ko jih pobarvate. Trenutno zelo moderni pastelni odtenki (peščena, siva, zelena, roza) bodo kopalnico poživili in ji vrnili življenje. Glejte, da se bo barva skladala s ploščicami, a se ne bojte nenavadnih kontrastov, ki so vedno lahko zanimivi.

Pogled na pastelno modro steno s kopalniškimi policami in samostoječo kadjo bo kopalnico osvežil.
Pogled na pastelno modro steno s kopalniškimi policami in samostoječo kadjo bo kopalnico osvežil.

Če vam ideja o barvanju sten ni blizu in vas mikajo drznejše poteze. Steno lahko okrasite tudi s tapetami. Izbira je zelo pestra in vas bo navdušila. Pazite le pri izbiri materiala, ta mora biti primeren za vlažne prostore.

• Osvežite kopalniško pohištvo!

Obstoječe kopalniško pohištvo lahko osvežite s tem, ko ga pobarvate. Najboljše bodo izpadli leseni kosi, ki jih lahko potopite v kredaste pastele barve. Ali pa mogoče zamenjate le nekaj elementov kopalniškega pohištva, kar vas ne bo stalo veliko.

wc školjka bo zasijala že z zamenjavo wc deske, ki se lahko barvno ujema z ročaji ali barvo ploščic.

Starinska komoda s prenovljenimi in modernimi ročaji bo v kopalnico vnesla spomine vaših babic.
Starinska komoda s prenovljenimi in modernimi ročaji bo v kopalnico vnesla spomine vaših babic.

• Zamenjajte ročaje na omaricah!

Včasih je potrebno zelo malo, da stvari dobijo novo, bolj svežo podobo. Veliko spremembo boste dosegli že z zamenjavo ročajev na omaricah. Izbira na trgu je velika: od enostavnih črnih, kovinskih, lesenih ročajev, s katerimi omarico z lahkoto zapeljete v bolj moderen, minimalističen ali retro slog.

• Kopalniški dodatki malo drugače!

Včasih je treba razmišljati izven okvirov in v kopalnico postaviti stvari, ki na prvo žogo ne sodijo tja. S tem mislimo na perzijsko preprogo, sliko, staro komodo, rastline, baročni lestenec, zofa, knjižna polica itn. Seveda je vse odvisno od velikosti kopalnice, vendar je ideja, da kopalnica postane prostor, kjer se radi zadržujete in uživate svojih pet minut.

Bohemski slog kopalnice, kjer kraljujejo rastline, lestenec, preproga, stol in ogromno ogledalo.
Bohemski slog kopalnice, kjer kraljujejo rastline, lestenec, preproga, stol in ogromno ogledalo.

• Izberite zanesljivega izvajalca

Če se lotite temeljite obnove, je prav, da izberete dobrega in zanesljivega izvajalca. Naj bo to izkušen in ne najcenejši mojster na svojem področju. Pa naj si gre za vodovodne ali električne napeljave kot tudi polaganje ploščic. Če si želite, da je obnova kopalnice kakovostna, ne sprejmite najcenejše ponudbe. Le s kakovostno in vrhunsko storitvijo se vam bo vložek v prenovo kopalnice obrestoval še leta.

Lahko zaključimo, da ima nekoč pozabljen prostor stanovanja danes povsem novo podobo. Postal je pomemben del notranje opreme, ki skupaj z ostalim stanovanjem tvori celoto.


Zato ne glede na to, ali se boste odločili zgolj za osvežitev kopalnice in pri tem reciklirali staro kopalniško pohištvo ter prebudili svojo spečo ustvarjalno žilico ali pa se kopalnice lotili celostno. Naj bo to projekt, v katerem uživate, in se kaj novega naučite.

V enem izmed naslednjih blogov bomo natančneje raziskali svet ploščic in barv. Ostanite z nami!

Razmišljate o menjavi celotnega pohištva in ne veste, kateri stil izbrati? Za vas smo raziskali različne stile notranje opreme, ki vam bodo zagotovo v pomoč: Kakšno pohištvo je neprimernejše za opremo vašega doma?