• Odgonski potni list Ljubljana (Laibach) - Kamnik (Stein) 1867
  • Odgonski potni list Ljubljana (Laibach) - Kamnik (Stein) 1867
  • Ne zamudite priložnosti

Odgonski potni list Ljubljana (Laibach) - Kamnik (Stein) 1867

Cena
36 €
Šifra oglasa: 6548326

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Osrednjeslovenska, Ljubljana Vič Rudnik, Vič - Dolgi most
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Odgonski potni list:
Na podlagi dne 3. decembra 1863 sprejetega domovinskega zakona so lahko lokalne mestne oblasti prek institucije odgona deportirale v primeru kaznivega dejanja, potepuštva, beračenja, ipd. ljudi, ki niso bili prebivalci njene občine.

V ta na namen je bil izdan odgonski list (nem. Schub-Pass). Iz nemškega Schub-Pass se je v ljudski govorici porodil germanizem, da so nekoga poslali 'po šupi'. Dokument je služil kot potni list, ki ga je deportiranec predal lokalnim oblastem svojega prebivališča (oziroma kraju rojstva), kamor je bil izgnan. Za resnejše primere je bil izgon iz mesta organiziran v spremstvu orožnikov.
V večini primerov so se takega orodja poslužile mestne oblasti za izgon beračev in vagabundov. Lahko pa je šlo tudi za kazniva dejanja, prostitucija, kraje, ipd.

Po časopisnih člankih sodeč so se lokalne skupnosti na različne načine skušale znebiti nadležnih “tujih” beračev, saj je obstajala nevarnost, da bi morali poleg domačih ubožnih poskrbeti tudi za tuje. Na podlagi domovinskega zakona so namreč mestne oblasti morale “domačim” osebam brez sredstev za preživetje nuditi pomoč ter tudi nego v primeru bolezni.

V večjih mestih so za nadzor nad domačimi berači in za preganjanje tujih skrbeli posebni mestni uslužbenci – tako imenovani beraški 'strahovi', ki se jih v Ljubljani prvič omenja leta 1545; v prvi polovici 19. stoletja je mesto zaposlovalo dva beraška strahova. Ti so nadzorovali ''domače'' berače in predlagali izgon ''tujih'' beračev iz drugih krajev. Včasih je bil izgon tudi zgolj previdnostni ukrep za ohranitev javne varnosti in preganjanja sumljivih in nedoločenih potepuhov iz mesta.

Bartlma (Jernej) Krašovec, star 38 let, majhne postave s širokim obrazom in špičastim nosom, rjavo-zelenih oči in temno rjavih las je bil izgnan iz Ljubljane 13. februarja 1867, na podlagi sodne preiskave. Izgnan je bil v Kamnik, občino svojega prebivališča. Rodil se je namreč v naselju Zduša pri Kamniku. V Kamnik je prispel naslednji dan 14. Februarja 1867. Odgonski potni list je bil kot potrdilo sprejema izgnanca odposlan nazaj v Ljubljano 17.Februarja 1867.

Zemljevid

Objekti v bližini

ZakladnicaZgodovine

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  Osrednjeslovenska, Slovenija
Oglas je objavljen
01.04.2024. ob 18:30
Do poteka še
Oglas je prikazan
636 -krat

ZakladnicaZgodovine

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  Osrednjeslovenska, Slovenija

Povezani oglasi