Splošni nasveti

Pri goljufijah večina verjame, da je mogoče pretentati samo kupce. Toda resnica je drugačna – tudi kupci goljufajo! Zaradi varnosti svojih uporabnikov, tako kupcev kot prodajalcev, smo pripravili nekaj koristnih nasvetov. Preberite jih, olajšali vam bodo trgovanje!

  • Trgovati je treba na lokalni ravni, in sicer tako, da se s kupcem vedno srečate iz oči v oči, preverite predmet, ki ga kupujete, in prodajalcu plačate samo, če je vse v redu. Denarja ne pošiljajte vnaprej, ne da bi preverili predmet nakupa ali poskrbeli za varnost pred goljufijami. Enako velja za prodajalca – ne pošiljajte predmeta nakupa, preden ga kupec plača.
  • Vselej se dogovorite za srečanje na javnem kraju, na primer v priljubljeni kavarni, nakupovalnem središču ali na mestnem trgu. Vedno vzemite nekoga s seboj ali vsaj povejte bližnji osebi, kam ste namenjeni.
  • Nikoli ne nosite s seboj velikih količin denarja. Če želite kupiti nekaj dražjega, vam priporočamo, da se srečate s prodajalcem in najprej dobro pogledate predmet, ki ga kupujete. Potem se s prodajalcem sprehodita do vaše banke, da bi na varnem opravila transakcijo.
  • Skrbno preverite predmet, ki ga kupujete, preden ga plačate. Oglejte si ga, po potrebi ga preglejte tudi večkrat in prodajalcu postavite natančna vprašanja.
  • Uporabite zdrav razum. Če se nekaj zdi predobro, da bi bilo resnično, je verjetno res tako.

Potrebujete pomoč?