Kako prepoznati lažna SMS-sporočila?

Pri komuniciranju prek e-pošte se vam lahko pošiljatelj lažno predstavi z namenom, da vas prevara (spoofing). Prek lažnih e-sporočil se razširjajo zlonamerni programi ali iščejo zaupne informacije o prejemnikih.

Ne obstaja enoten način za zaščito pred tovrstnimi poskusi prevar, so pa določeni znaki, ki vas lahko opozorijo na to.

Kako prepoznati lažno SMS-sporočilo?

Lažno SMS-sporočilo je lahko videti kot sporočilo portala bolha.com, vendar vsebuje povezave do lažnih spletnih mest ali storitev, za katere je navedeno, da so potrjene s strani portala bolha.com. Takšna sporočila SMS je pogosto mogoče prepoznati po:

  • pravopisnih in slovničnih napakah
  • opozorilih, da bo izbrisan vaš uporabniški račun, kartica ipd.
  • povpraševanju po osebnih podatkih

Primer lažnega sporočila SMS

V lažnem SMS-sporočilu je navadno navedeno, da je vaš uporabniški račun blokiran, zaklenjen ali zaprt. Zahteva se hitra potrditev vaših podatkov ali strinjanje s Pravili in pogoji oglaševanja. Vsebuje lahko tudi povezavo, ki je enaka kot povezava portala bolha.com, ko pa kliknete nanjo, vas odpelje na lažno spletno mesto. Zaradi lastne varnosti vedno preverite verodostojnost spletnega mesta po kliku katere koli povezave v SMS-sporočilu ali pa pokličite našo službo za pomoč uporabnikom, če ste v dvomih. Portal

bolha.com nikoli ne zahteva potrditve podatkov ali pogojev oglaševanja prek SMS-sporočila. Prav tako potrditve podatkov ali pogojev ne pogojuje z izbrisom uporabniškega računa ali deaktivacijo uporabnika.

Povezana vsebina
Lažna spletna mesta (phishing)

Potrebujete pomoč?