Ta oglas je prodan.

Prebrskaj podobne oglase.

  • Prepisi iz deželnega Arhiva Kranjske 1710 - SAZU Mark Jožef Perizoff
  • Prepisi iz deželnega Arhiva Kranjske 1710 - SAZU Mark Jožef Perizoff
  • Prepisi iz deželnega Arhiva Kranjske 1710 - SAZU Mark Jožef Perizoff
  • Prepisi iz deželnega Arhiva Kranjske 1710 - SAZU Mark Jožef Perizoff
  • Prepisi iz deželnega Arhiva Kranjske 1710 - SAZU Mark Jožef Perizoff

Prepisi iz deželnega Arhiva Kranjske 1710 - SAZU Mark Jožef Perizoff

Cena
Po dogovoru
Šifra oglasa: 4711214

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Osrednjeslovenska, Ljubljana Vič Rudnik, Vič - Dolgi most
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Predstavnik deželnih stanov Kranjske je Januarja 1710 prišel do Marka Jožefa Perizhoffa deželnega arhivista in mu naročil naj zapiše ''ekstrakt kariernih dosežkov'' Eberharda Leopolda grofa Blagaja (1615-1680).

Deželni registrator (arhivar) je delal po navodilu deželnih stanov in je imel izredno pomembno nalogo, saj je edino on imel dostop do deželnega arhiva, kjer je so bili shranjene pomembne listine. Stanovom se je Perizhoff zdel še posebno primeren za deželnega registratorja, saj ga je v to delo uvajal že njegov oče. Poleg pomena izobrazbe so stanovi namreč poudarili tudi pomen izkušenj za delo v uradu. Deželni arhiv in tudi stanovanje registratorja je bilo v deželni hiši, se pravi v zgradbi, kjer je danes Slovenska akademija znanosti in umetnosti - SAZU.
Mark Jožef Perizoff pa je še drugače povezan z SAZU-jem, bil je namreč ustanovni član Academia operosorum Labacensium (Akademija delovnih Ljubljančanov), prve znanstvene akademije na Slovenskem, predhodnice SAZU. Vsak izmed operozov (članov) je imel svojo podobo in anagram. (Slika 4 - podoba in anagram Marka Perizhoffa)

Ustrežljiv mož poštenih navad in ljubitelj samote. Nadvse in do konca življenja je ljubil znanost. Predan je bil branju zgodovinskih knjig in zelo marljiv pri zapisovanju spomina vrednih dogodkov. Včasih se je posvetil kemiji, na katero se je nemalo spoznal, so zapisali.

Delni prevod dokumenta izpričuje kdo je bil Eberhard Leopold grof Blagaj, ki je imel svoj sedež v graščini Boštanj:

''Informacije oziroma pojasnila iz registrature (arhiva) hvalevredne dežele Kranjske, o njihovi visokosti grofu, milostljivemu gospodu Eberhard Leopold Ursini grof Blagaj, glede vprašanj, ki so mi bila dana.

Prvič, je gospod grof iz visoke hvalevredne dežele vojvodine Kranjske postal odbornik leta 1647 in nadaljeval to delo do leta 1652.

Drugič, po odhodu Ferdinanda grofa Portia (Porcia), prejšnjega deželnega upravitelja na Kranjskem, ga je gospod grof Blagaj leta 1648 po cesarskem odloku nasledil kot deželni upravitelj na Kranjskem. Prav tako je od leta 1664 pridobil naziv vicedoma Kranjske.''

Nadaljuje z ostalimi kariernimi dosežki in zapiše, da ''je vse zapisano avtentično in prepisano iz originalov listin shranjenih v deželnem Kranjskem arhivu.''

Na koncu omenja še sestanek posebne komisije v Mariboru na štajerskem 27. Julija 1661, kjer so razpravljali o opustošenem mestu Petrinia (današnja Hrvaška), zapiše, da so se med drugimi sestanka udeležili tudi Wolf Engelbert Auersperg - Turjaški (deželni knez)) in Franc Maksimilijan Vaccani (Vaccano) (pomožni ljubljanski škof, kasneje tržaški škof)

Dokument je na treh straneh dvakrat prepognjene pole papirja z vodnim žigom. Datirano 11. Januar 1710 Laibach - Ljubljana.
Spodaj lastnoročni podpis in pečat Marka Jožefa Perizhoffa.

Zemljevid

Oglas je objavljen
27.10.2020. ob 22:41
Do poteka še
oglas je potekel
Oglas je prikazan
353 -krat