Ta oglas je prodan.

Prebrskaj podobne oglase.

  • Tantadruj - Ciril Kosmač
  • Tantadruj - Ciril Kosmač
  • Tantadruj - Ciril Kosmač

Tantadruj - Ciril Kosmač

Cena
10 €
Šifra oglasa: 6010662

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Savinjska, Celje, Celje
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Prodam zelo dobro ohranjeno knjigo z naslovom Tantadruj, avtorja Cirila Kosmača (1910-1980). Knjigo sta izdali založbi Mladinska knjiga in Lipa Koper leta 1980, je v trdi vezavi, A4 formata in ima 92 strani. Spremno študijo je napisala Helga Glušič, ilustriral je Milan Bizovičar.

Snov za novelo izhaja iz ljudske pripovedi, ki jo je avtorju kot otroku pripovedovala mati. Zgodba je o norčku Tantadruju, ki si je želel umreti. Način na katerega bi lahko umrl, vedno najprej zaupa župniku, a mu ta vse poskuse prepreči. Pove mu, da mora trpeti, preden pride do jame. Iz tega norček sklepa, da se mora dati zakopat. Ko se nekega večera norci odpravljajo k Hotejcu, odidejo na pokopališče in Tantadruja živega zakopljejo. Matic gre zvonit, s čimer zbudi celo vas. Za kazen stražnik norčke razpošlje vsakega nazaj v kraj, s katerega je prišel.

V delu nastopa pet vaških posebnežev, večini katerih so vzdevki nadeli zaradi njihovih ponavljajočih se fraz. Tako Tantadruj vsak stavek prične s »Tantadruj« (narečno »ta in ta in drug«), Luka Božorno-boserna ljudi pozdravlja z »božorno-boserna« (mešanica italijanskega pozdrava Buon giorno 'dober dan' in Buona sera 'dober večer'), Furlan Rusepatacis redkokdaj izjavi kaj drugega kot »Pha! Raus e patacis, repa in krompir!«, Žakaj pa ves čas radovedno sprašuje »žakaj«. Zaradi jezikovne omejenosti je komunikacija med njimi in okolico minimalna. V delu se srečamo tudi z Maticem Enaka palica, ki mu je bil vzdevek dodeljen, zato ker neprestano obrezuje leskovo palico, da bi bila na vseh koncih enaka.

Informacije na telefon:041/971-800, ogled in prevzem v Celju, pošljem tudi po pošti (poštnino plača kupec).

Zemljevid

Oglas je objavljen
19.09.2022. ob 18:31
Do poteka še
oglas je potekel
Oglas je prikazan
690 -krat