EKOLOŠKA KONOPLJINA POGAČA ZA PREHRANO LJUDI

  • Cena:
  • Šifra oglasa: 7408902
  • Objavljen:
  • Do poteka še:
  • Število prikazov oglasa: -krat
Podatki o oglasu
Vrsta ponudbe: Prodam
Lokacija: Osrednjeslovenska, Ljubljana Center, Trnovo

Več:

Konopljino olje - uporaba:
Konoplja je enoletna poljska, praviloma gojena rastlina, kot sorta privzgojena in pod nadzorom za namene pridobivanja semen in iz njih tudi olja, brez prisotnosti nedovoljenih in opojnih substanc (THC). Njeno olje je najbolj privlačna oblika uporabe, čeprav sama semena predstavljajo izvirni pridelek. Ravno zaradi kakovostnih sestavin je konopljino olje občutljivo na procese razkrajanja, zaradi dolgotrajnega skladiščenja, ob tem pa na temperature, svetlobo in zrak oz. kisik. Konopljino olje ni predvideno za izpostavljanje višjim temperaturam od 40°C, ker že pri 50°C prihaja do kemičnih sprememb, hraniti ga je priporočljivo v hladilniku. Predvideno je za uživanje direktno, v kulinariki predvsem hladne kuhinje, za pripravo solat, hladnih jedi, jedilnih pripravkov. Uveljavila se je priprava hrane do temperatur rahlega kuhanja, omak, kuhanja v sopari, dušenja do meje, dokler še prisotna voda omejuje dvig temperature višje od vrelišča, toda čez 40°C ni več garancije za ohranitev vseh sestavin in izvirnih učinkovitosti ter prehrambeno fizioloških lastnosti. Konopljino olje ni primerno za praženje in cvrtje. Občutljivo je na svetlobo, zato ga moramo shranjevati v temnih steklenicah. Zaradi preprečitve oksidacije in samo-oksidacije mora biti steklenica vedno zaprta, olje čim manj pretresajte in ga ne pretakajte. Ne mešajte ga z drugimi olji.

Glede sestave konopljinih semen in iz njih pridobljenega olja naj omenimo splošne podatke, med ostalim tudi: semena vsebujejo povprečno 28-35% maščobnih sestavin, 30-35% ogljikohidratov, 20-24% proteinov, relativno visoko vsebnost B-vitaminov, predvsem B1, B2, B6, E in niacin, kalcij, magnezij, kalij, in železo. Od vsega 21 aminokislin jih 8 človeško telo ne more proizvajati samo. Te mora dobiti od zunaj, zato jih imenujemo esencialne aminokisline. Konopljin protein vsebuje vseh teh osem esencialnih aminokislin in je zaradi tega vrhunsko kakovosten. Nasičene maščobne kisline v konopljinem olju so palmitinska, stearinska, arahinska, behenska in jih je ca. 9-11 %. Nenasičene maščobne kisline: vsega ca. 90%, od tega obe esencialni, linolno/omega-6, 50-70% in alfa-linolensko/omega-3, 15-25% in sicer v prehrambeno-fiziološko človeku ugodno naravnanem razmerju 3:1 ter še oleinsko/omega-9, 10-16%, gama-linolensko (GLA)-omega-6, 2-4%, stearidonsko-omega-3 0,4-2%, gadoleinsko-omega-9 pod 0,5 % .

Kako velike odmerke naj uživa povprečna odrasla oseba? Pozitivni učinki so bili zaznavni že pri 5g konopljinega olja na dan (1g = približno 1,1 ml), običajno se priporoča 10-15 g, pa tudi do 30 in več, toda premišljeno v sestavi prehrane, upoštevajoč maksimalne celotne količine zaužitih živil, posebno maščob.

Konopljino olje, semena in njihovi pripravki so veljali nekoč kot redni priboljški prehrani. Znani so bili zdravilni kot tudi preventivni učinki. Danes v praksi lahko omenimo pozitivne učinke pri različnih obolenjih in tegobah, za preventivne, zdravilne, lajševalne in negovalne učinke pri sledečih obolenjih: diabetes, diabetična nevropatija, angiopatija, retinopatija, glavkom, premenstrualni sindrom, obolenja srčnih obtočil, zvišana raven holesterola, arterioskleroza, uravnavanje optimalnega krvnega pritiska, kot sredstvo za nego kože, terapevtsko pa za preprečevanje oz. lajšanje obolenj, povzročenih zaradi motenj presnove maščob, nevrodermitis, razni dermatitisi, multipla skleroza, reumatoidni artritis, kronična vnetja, oskrba in lajšanje tegob ter nega obolelih z rakom.

1 EUR / kg

Podatki o uporabniku

Mesto in poštna številka
1000 Ljubljana
Regija
Osrednjeslovenska
Država
Slovenija
Lokacija oglasa EKOLOŠKA KONOPLJINA POGAČA ZA PREHRANO LJUDI
Opomba: prikaže se približna lokacija vašega oglasa