YORKSHIRE TERIER - MLADIČKI ( SAMČEK BLUE MERLE, SAMIČKA BLUE & TAN)

  • Cena: 900 
  • Šifra oglasa: 1503651
  • Objavljen:
  • Do poteka še:
  • Število prikazov oglasa: -krat
Podatki o oglasu
Vrsta ponudbe: Prodam
Lokacija: Savinjska, Celje, Celje

Več:

Naše letošnje drugo leglo yorkijev bo na voljo po 28.juniju. In sicer čakata na nove ljubeče lastnike samček in samička:
~ SAMČEK JE BLUE MERLE BARVE (DAIMOND POINT V DESNEM OČESU) - 900€
~ SAMIČKA JE BLUE & TAN BARVE (KLASIČNA BARVA) - 900€

~ MAMICA JE BLUE MERLE BARVE IN TEHTA 2100g. Na zadnji sliki je mamica, ko še ni bila postrižena in je imela dolgo dlako.

~ ATI JE BLACK & TAN BARVE IN TEHTA 1200g

~ GOJITEV PRIJAVLJENA NA VURS-U ~
~ OPRAVLJENA IMAMO STROKOVNA USPOSABLJANJA ZA OSKRBNIKE HIŠNIH ŽIVALI po potrjenem programu Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ~

MAMICA TEHTA 3100g in je BLUE&TAN barve
OČE TEHTA 2300g in je BIEWER barve

V CENO MLADIČKA JE VŠTETO:
- CEPLJENJA PROTI PASJI KUGI, PARVOVIROZI, LEPTOSPIROZI, NALEZLJIVEMU HEPATITISU IN KUŽNEMU KAŠLJU

- REDNO TRETIRANJE PROTI NOTRANJIM PARAZITOM POD KONTROLO VETERINARJA
( DRONTAL PUPPY, DEHINEL, ZANTEL)

- STRONGHOLD SPOT ON, KI POKRIVA TAKO NOTRANJE, KOT TUDI ZUNANJE ( bolhe, mikrofi arije, pršice - garje, črevesni nematodi)

- ČIP

- POTNI LIST

- VPIS V REGISTER PSOV REPUBLIKE SLOVENIJE

- VETERINARSKI PREGLED

- STROŠKINEGE, VZREJE IN SOCIALIZACIJE MLADIČKOV IN STARŠEV ( ULTRAZVOKI, PREGLEDI...,)

- PAKET HRANE ZA V NOV DOM

- ODEJICA , KI JO JE IMEL MLADIČEK ŽE V LEGLU IN IMA VONJ PO MAMI

- IGRAČKA

- PLENIČNA PODLOGA

- PISNA NAVODILA NOVEMU LASTNIKU GLEDE
NADALJNE NEGE IN PREHRANE V NOVEM DOMU

- POGODBA IN POTRDILO O PLAČILU

- IZJAVA O SPREMEMBI LASTNIŠTVA MED VZREDITELJEM IN NOVIM LASTNIKOM

~ V OGLASU SO OBJAVLJENE TAKO AKTUALNE SLIKE, KAKOR TUDI SLIKE YORKIJEV, KI SO SE SKOTILI PRI NAS V ZADNJIH PETIH LETIH ~

NEKAJ BESED O ŽIVLJENJSKEM SLOGU NAŠE DRUŽINE, KATERE DEL SO TUDI PSI IN DRUGE ŽIVALI
Naši prvi yorkiji, ki so nam delali družbo so bili in so še klasični standardni yorkiji, se jim pa počasi pridružujejo malo drugačni nestandardni BARVNI YORKIJI.

Kužke hranimo s kvalitetno briketirano hrano, ki jo kombiniramo z zanje primernimi doma pripravljenimi obroki.

Obožujejo jajčka, na hitro pokuhano pusto meso, fermentirane mlečne izdelke, kuhano zelenjavo, redno jim dodajamo lososovo olje, skuto, sir...., in še bi se kaj našlo. Izbira hrane za pse je zelo pestra, pozorni smo samo na hrano ki je za pse škodljiva in je ne smejo zaužiti ( ČOKOLADA, KSILITOL, RIBJE KOSTI..., ).
Včasih dobijo tudi kaj od surovega mesa, ki je preverjene kvalitete ali pa hladno stiskane pelete, ki poleg surovega mesa vsebujejo še zelenjavo, sadje, zelišča.....,.

Mladičke navajamo, da opravljajo potrebo na plenično podlogo, če je vreme lepo pa tudi zunaj.

Pred nekaj leti je bila naša družina vključno s psi mestna, potem pa smo se nekega dne brez velikega premišljevanja preselili na deželo in kaj kmalu so se psim pridružile še druge živali.
Zunaj so osel Muri in pasemska perutnina, v hiši pa skupaj s psi in nami sobiva kar nekaj papig, dihur in podganica.

Kužke že od vsega začetka navajamo na strpnost do drugih živali in mislim, da nam to kar lepo uspeva.

Pri nas ste vedno dobrodošli, da si lahko ogledate našo živalsko druščino. Je pa za nas na prvem mestu zdravje in dobrobit živali, zato smo se odločili, da pri obiskih upoštevamo določene omejitve:

- mladičke si lahko v živo ogledate šele, ko dopolnijo najmanj tri tedne, vendar z njimi ne dovolimo rokovanja dokler niso cepljeni proti kužnim boleznim, to je med sedmim in osmim tednom.

- prosimo Vas, da vaše kužke pustite doma.
Odrasli psi so lahko kljub zdravemu izgledu samo prenašalci raznih povzročiteljev bolezni, kateri so lahko za mladičke, ki še nimajo razvitega imunskega sistema usodni.

- prosimo, da omejite svoj obisk pri nas na največ pol ure ( lahko pridete tudi večkrat), saj imajo kužki svoj dnevni bioritem spanja, igranja in hranjenja.

- do vseh obiskov se pri nas obnašamo, kot da so (ste) že bili prej na ogledu kakšnih drugih kužkov, zato prosimo da to razumete.
Med živalmi kroži veliko povzročiteljev bolezni na katere so odrasli zdravi psi odporni, kar pa ne velja za mladičke, ki še nimajo razvitega imunskega sistema.
Zato previdnost ni odveč!

Tako, kot se v zadnjih mesecih ljudje bojijo človeških virusov ( korona, gripa..,) se mi bojimo pasjih ( parvoviroza, leptospiroza, canin coronavirus, pasja kuga, kužni kašelj, canin herpes virus, hepatitis..., ) Za večino teh bolezni so naši odrasli psi cepljeni. Rizična skupina so samo mladiči, saj ti še nimajo razvitega imunskega sistema in pa breje psičke za katere je lahko usoden že čisto navaden pasji herpes virus, ki lahko povzroči odmiranje zarodkov že v maternici, ali pa v prvih treh tednih po kotitvi, če herpes virus mama prenese na novo skotene mladiče.

Mladički lahko po zakonu zapustijo svojo mamo, ko dopolnijo DVA MESECA.

Pogosto se zgodi, da se v leglu normalno velikih yorkijev skoti kakšen posebno majhen. Eni bi rekli temu MINI YORKI. Kot mladički potrebujejo takšni majhni palčki dosti več pozornosti in nege.
MINI YORKI NI URADNO PRIZNANA PASMA.

Mladički so pred odhodom v nov dom veterinarsko pregledani, cepljeni in čipirani ter vpisani v register psov RS. Razgliščujemo jih redno po programu.

Zanje želimo da najdejo dom s skrbnimi, odgovornimi in ljubečimi lastniki, ki se med drugim tudi zavedajo, da pes ni igrača.

Starše z otroki naprošamo, da prevzamejo odgovornost za oskrbo kužka na svoja ramena in da poučijo svoje otroke pravilnega ravnanja z živaljo.

Naši mladički niso namenjeni, da postanejo igračke za majhne otroke, pa tudi ne statusni simboli, ki se postavijo v kot, ko se jih naveličamo. Swarovski ovratnice, dizajnerska oblačilca in pregrešno draga oprema niso nadomestilo za ljubezen in čas, ki ju kuža potrebuje.

Smo iz Celja. Za vse informacije smo vam na voljo vsak dan na številki 070 286 309.
Obiski v popoldanskem času ali po dogovoru.NEKAJ BESED O BARVNIH JORKIJIH..... ( seveda samo za tiste, ki jih to zanima :)
Barvni yorkiji so na žalost še vedno tabu tema, kljub dejstvu, da niso nekaj novega. To potrjujejo tudi zapisi, da so bili le ti v leglih navadnih yorkijev občasno zabeleženi že od leta 1800 naprej, vendar pa širši javnosti niso bili nikoli predstavljeni.

Standard, ki je bil sprejet za pasmo yorkshire terrier je priznaval samo klasično varianto ( blue & tan black & tan in pogojno tudi black & red).
Standard, ki ne priznava barvnih yorkijev je bil sprejet pred več, kot sto leti in po večini držav ( tudi v Sloveniji) velja še danes. So pa vseeno med temi državami tudi svetle izjeme, ki barvne yorkije priznavajo (Amerika, Nemčija, Rusija)
Ravno zaradi standarda, ki so se ga nekateri striktno držali, se je začel že od uradnega priznanja pasme yorkshire terrier naprej izvajati nad barvastimi yorkiji genocid, saj noben priznan vzreditelj ni želel v leglu mladička, ki ni po standardu.

Dokazano je, da so se tudi v leglih priznanih vzrediteljev, ki so vzrejali standardne yorkije občasno rojevali barvni mladički.
Najbolj žalostno je, da so se jih sramovali.
Bilo jim je nerodno priznati, da se to dogaja ravno njim.

Kako je človek kruto bitje dokazuje to, da so se vzreditelji takšnih mladičkov hoteli odkrižati na različne možne načine, najbolj pogosto pa so jih ubili že takoj po rojstvu, da ni bilo dokazov.

Vsi vzreditelji pa le niso bili tako kruti, saj so za utajo mladičev našli bolj humane načine.
Največkrat so jih na skrivaj prodali ali podarili pod pogojem, da novi lastniki ne priznajo izvora svojega barvnega yorkija.

S takšnimi dejanji so vzreditelji reševali svoj ugled, da so lahko še naprej sledili nehumanemu standardu, ki ni priznaval barvnih yorkijev.
Kljub temu, pa so njihovi standardni yorkiji v svojem DNK še vedno nosili recesivne gene za obarvanost.

Recesivni geni lahko ostanejo skriti več generacij, izrazijo pa se lahko le če prideta skupaj dva osebka, ki sta nosilca recesivni genov.
To v praksi pomeni slednje - če se sparita skupaj dva yorkija klasične barve in sta oba nosilca recesivnih genov za obarvanost lahko pričakujemo:
~ 25% potomcev tradicionalne barve, vendar ti ne bodo nosilci recesivnega gena
~ 50% potomcev tradicionalne barve in bodo nosilci recesivnega gena
~ 25% barvnih potomcev

BARVNI YORKIJI NISO MUTANTI, SO PA PLOD MUTACIJE YORKIJI V VZORCU MERLE ALI GEPARD

Ljubitelji barvnih yorkijev se lahko zahvalimo razvoju znanosti in uvajanju DNK testiranj v kinologijo.
V zadnjih dvajsetih letih pa so se končno pričeli zbirati tudi ljubitelji barvnih yorkijev tako v Ameriki, kot tudi v Evropi.

V Ameriki so leta 2000 naredili DNK raziskavo v 42-tih naključno izbranih leglih barvastih yorkijev in pri vseh je bilo dokazano, da so čistokrvni predstavniki pasme yorkshire terier.

V približno istem času pa sta se v Evropi trudila za priznanje barvastih yorkijev zakonca Biewer. Seveda sta tudi ona dva dokazala isto.

Sedaj je že nekaj časa tudi znanstveno dokazano, da so barvasti yorkiji čisto pravi yorkiji.

V tujini (Nemčija, Amerika) se lastniki teh kužkov zbirajo v klube (IHR, IBP,....., ), kjer so pričeli z njihovo evidenco in jih vodijo pod svojimi klubskimi rodovniki, hkrati pa delajo na tem, da se barvni yorkiji uradno priznajo.

Obstaja mnogo barv yorkijev. Najbolj pogoste so:
~ YORKSHIRE TERRIER BLACK AND TAN
~ YORKSHIRE TERRIER BLUE AND TAN
~ GOLD DUST YORKSHIRE TERRIER
~ BIRO YORKSHIRE TERRIER
~ BIEWER YORKSHIRE TERRIER
~ OCEAN PEARL YORKSHIRE TERRIER
~ CHOCO YORKSHIRE TERRIER ( dark chocolate, chocolate, capucino chocolate...,)
~ MERLE YORKSHIRE TERRIER (merle ni ravno barva, je mutacija, ki se lahko pojavi pri katerikoli barvi in pri katerikoli pasmi.
Pri merle vzorcu se pogosto pojavljajo modre oči, ki naredijo yorkije še bolj fascinantne.
Lahko je modro samo eno oko ali pa sta modri obe očesi.
Lahko pa so modre samo določene točke v očesu. To imenujemo blue daimond point.

Pri barvnih yorkijih je pri IHR, IBP dovoljeno parjenje med eno in drugo barvo, tako, da so potem takšni mladički pravi majhni čudeži, ki nas presenečajo ob vsakem novem rojstvu.

Barva, velikost, teža, oblika, konstrukcija…, se lahko podeduje po obeh starših, največkrat pa se zgodi, da mladički podedujejo gene po dedkih, babicah, ter pradedih in prababicah.
Dokazano je da sega dedovanje tudi do šest generacij nazaj.
Pogosto pa se zgodi, da lahko mladički podedujejo lastnosti tudi za več, kot deset generacij. To imenujemo genski preskok.

Takšen primer je na primer yorki, ki mu tudi, kot odraslemu hrbet ne posivi, glava in noge pa še vedno ostanejo rjavordečkaste. Po domače povedano - takšen yorki tudi z leti ne posivi tako, kot njegovi pasemski vrstniki. Značilnost takšne dlake je v večini primerov njena počasnejša rast in pa tudi njena končna dolžina, ki ne doseže takšne dolžine, kot pri klasični blue & tan varianti. Je pa vsekakor nega yorkija, ki ostane črnorjave barve dosti lažja, izgled mladička pa ohrani do pozne starosti.
Velja tudi povedati, da je to primer genskega preskoka, saj so bili še stoletja nazaj prvinski yorkiji ravno takšni brez kakršnih koli sledi svilnate dlake, saj bi jih le ta samo ovirala pri njihovi prvotni nalogi in ta je bila, da so kot delovni psi služili pri lovu na miši podgane, kune in dihurje…,od tod tudi njihova značilna bojevitost in želja po delu.
Ker pa so pasme samo plod človeške selekcije, je na srečo tako, da tudi tukaj ni vse samo črno in belo.
Saj veste človek dela po svoje, narava pa po svoje. Kljub selekciji psov, ki jo določamo ljudje bo narava vedno poskrbela, da je vse tako, kot mora biti.
Na takšen način nastajajo vedno nove in nove barvne kombinacije hkrati pa se s tem povečuje genetska pestrost znozraj pasme.

Prav tako sta pri tej pasmi neke vrste tabu tema tudi velikost in teža.

Stoletja nazaj so terierje ( kar yorkiji so) na otoku delili enostavno na dolgonoge in kratkonoge, za vse pa je bilo skupno, da so bili to delovni psi. Veliki terierji so bili lovci na velike živali, majhni pa na majhne, kot so miši in podgane, ki so prebivale po rudnikih in hišah - tudi gosposkih. No, v slednjih pa so živele tudi dame, ki so si želele ne samo delovnega psa, pač pa tudi kužka za carkljanje.

S selekcijo majhnih terierjev s čim bolj mehko in svilnato dlako je začenjal nastajati yorki, kot ga poznamo sedaj.

Obstajajo sicer domneve, da bi naj že pred več, kot sto leti v pasmo vključili tudi druge terierske in neterierske pasme ( maltežan - svilnata dlaka), vendar je tukaj zelo veliko nejasnosti, tako kar se tiče velikosti in teže, pa tudi barve in konstrukcije telesa.

Vsekakor je za delo bolj praktičen pes z grobo in krajšo dlako, ter robustnim telesom, za carkljanje v naročju pa je bolj prijeten yorki z mehkejšo dlako in nežnejšo konstrukcijo telesa, če je le ta čim manjši, pa še toliko bolje :).

Tukaj moramo biti zelo pazljivi, saj vzreja premajhnih yorkijev ni niti zdrava, niti etična, vzreja premajnih samičk pa je lahko tudi mučenje.
PASMA MINI YORKI NE OBSTAJA!

Pogojno priznava pasmo mini yorkshire terier samo Rusija (vzreja samčkov, ki niso lažji od 1,2 kg, pod pogojem, da je samička večja od samčka od samčka.

Eni klubi imajo samo povprečje teže za pasmo yorkshire terier, ki bi naj bila 3,2 kg.

Drugi klubi pa standard tolmačijo malo bolj na široko in sicer:
~ povprečna teža: 3,2 kg (od 1,2kg do 7kg)
~ najmanjša priporočena teža pri samčku za vzrejo: 1,2kg
~ najmanjša dovoljena teža pri samički za vzrejo: 2,1kg
~ največja priporočena teža pri samčku je 3.2 kg, pri samički pa je lahko tudi do 5 kg, ali pa celo do sedem kg.

Ponosni smo, da imamo v lasti kar nekaj odraslih yorkijev z NEMŠKIMI IHR DOKUMENTI v različnih barvnih kombinacijah:
~ LILI AMBER STAR - 2,2kg (merle yorkshire terrier)
~ EDY YANE'S WONDERFUL DREAM - 1,7kg (biewer yorkshire terrier)
~VIDO KATE DE MARCO 2.6kg (merle yorkshire terrier)
~ HAPPY JANE'S WONDERFUL DREAM 2,1kg (choco yorkshire terrier)

Smo iz Celja. Za vse informacije smo vam na voljo vsak dan na številki 070 286 309.
Obiski v popoldanskem času po dogovoru.

Podatki o uporabniku

Regija
Savinjska
Država
Slovenija
Lokacija oglasa YORKSHIRE TERIER - MLADIČKI ( SAMČEK BLUE MERLE, SAMIČKA BLUE & TAN)
Opomba: prikaže se natančna lokacija vašega oglasa