Ta oglas ni aktiven.

Prebrskaj podobne oglase.

  • BAVARSKI KIVI SAMOOPLODEN

BAVARSKI KIVI SAMOOPLODEN

Cena
8,90 €
Šifra oglasa: 3782813

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Pomurska, Ljutomer, Ljutomer
Stanje
novo

Opis oglasa

Actinidia arguta samoplodni bavarski kivi sorta Issai v loncu C2 (2litra), višina sadike 90-100cm. Zraste do 4 metre v višino in prezimi zimo do -25°C. Cveti v mesecu juniju, plodovi pa dozorijo oktobra. Issai ne potrebuje druge rastline za oprašitev, moška sorta v bližini pa sicer vpliva na rodnost in velikost plodu. Sadike rodijo takoj v istem letu sajenja, včasih preobilno, prvo leto priporočeno redčenje plodov. Odlična sorta, prijeten okus, hitra in obilna rodnost.
Dostava po vsej Sloveniji
Naročila spletna trgovina ali m.š.070 499 387 in št. 068 18 46 44 ali lasten prevzem v Vrtnem centru Naia Ljutomer ter Murska Sobota

Bavarski kivi Actinidia arguta za razliko od večjega in bolj znanega sorodnika iz rodu Actinidia deliciosa vsebuje 2-4 krat več vitaminov in mineralov. V primerjavi z limono, ki ima 40-70 mg vitamina C na 100gramov plodov ima bavarski kivi odvisno od sorte 120-300mg vitamina C. Plodovi vsebujejo še veliko vitamina E, vitamin B2, vitamin A, B6, kalcij, kalij, magnezij, mangan, železo, folno kislino … Zaradi bogate vitaminske sestave jih imenujejo tudi mini vitaminska bomba. Okusni sadeži z odlično aromo, raznolikih barv so zelo bogati z encimi, ki pomagajo pri prebavi in so nepogrešljiv dodatek sadnim solatam. Plodovi se ne lupijo, uporabni sveži, za peciva sušenje, marmelade, džeme, vina, likerje, kis, zamrzovanje itd.
Sajenje kivijev
Bavarski kiviji so bolj odporni od navadnih kivijev vzdržijo temperature do -30C ter rastejo do nadmorske višine 700m. Sadike kivija se sadijo v medvrstni razdalji 2-4 metre med sadikami in 3-4 metre med vrstami. Sadilne jame so velikosti 40x40cm in globine 30-40cm, idealen ph je 5-6,5, pomeni rahlo kisel in je smiselno bo dodatku humusa dodati nekaj šote ali zemlje za rododendrone. Moško sadiko je zaradi nekaj bolj bujne rasti smiselno saditi na začetku vrste, en opraševalec zadostuje za 5-8 ženskih rastlin. Primerna vzgoja je na pergolah, kot zelena ograja na mrežah v intenzivnih nasadih v vrstah s stebri v obliki črke T…Vsaj v prvih treh letih po sajenju je dobrodošla talna zastirka iz lubja ali trave, da je dovolj vlage, v intenzivnih nasadih je priporočljivo namakanje. Zimska rez se opravlja v času mirovanja meseca januarja in februarja.
Bavarski kiviji se vse bolj uveljavljajo v smislu ekoloških nasadov saj nekih izrazitih bolezni nimajo, povprečen donos na sadiko je 15kg, različnost okusov in barv pa to sadno vrsto uvrščajo med vse bolj zaželeno sadje.
Sajenje kivija: sadi se v sadilne jame globine 40 cm in širine 40 cm in približno dva centimetra globlje kot so sedaj v loncu

Spletna povezava

Zemljevid

Oglas je objavljen
19.12.2020. ob 10:20
Do poteka še
oglas je potekel
Oglas je prikazan
3017 -krat