Ta oglas ni aktiven.

Prebrskaj podobne oglase.

  • BIO PIRINA POLNOZRNATA MOKA

BIO PIRINA POLNOZRNATA MOKA

Cena
3,20 €
Šifra oglasa: 3772204

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Osrednjeslovenska, Domžale, Škocjan
Bio izdelek
Da
Interna številka izdelka
3830059550327

Opis oglasa

Pakirano po:
- 1 kg = 3,20€
- 5 kg = 14,90 €
- 10 kg = 27 €
Bio polnozrnata pirina moka je iz nadzorovane ekološke pridelave.

Bio polnozrnata pirina moka je iz stare vrste pšenice, ki pod svojo plevo skriva hranilne sestavine kot so kakovostne beljakovine, obilica mineralov in vitaminov ter tudi zdrave večkrat nenasičene beljakovine. Bio pira, manj donosna, a v hribovitem svetu primernejša od navadne pšenice, je bila do začetkov 20. stoletja prisotna tudi v Slovenskih gričevnatih pokrajinah (Gorenjska, Kozjansko, Goričko, Koroška, Dolenjska, Bela Krajina). V 60. letih so jo nato kmetje zamenjali za nove vrste hektarsko donosnejše pšenice. Danes ponovno cenimo kakovostne izdelke v obliki, kot jih je sprva ustvarila narava in piro sejemo tudi na naši eko kmetiji Stražar.

Sestava bio pirinega zrnja nam razkrije, da se pod plevo skriva semenska lupina, ki ščiti škrobnat meljak. V slednjem so tudi beljakovine. Zanimivo je, da je pri piri v meljaku prisotnih do 19 % več beljakovin kot pri navadni pšenici. Poleg tega ima pirin kalček tudi več dobrih maščob (2-3 %, medtem ko za pšenico velja 1 %), mineralov kot so fosfor, magnezij in železo ter vitaminov A, skupine B, D in E.

O zdravilnosti pire so pisali že naši predniki, prvi evropski zapisi so iz Nemčije iz 12. stoletja, ko so jo uporabljali kot zdravilo in za diete. Nemška opatinja Hildegarda je poročala o pirinih blagodejnih učinkih za oskrbo oslabelega organizma, kronične bolezni, spodbujanje teka, umiritev prebave in ob bolečinah v sklepih. Maščobe v bio pirinem zrnju so večkrat nenasičene in zato ugodno vplivajo na naše srce in ožilje.

Uporaba
Bio polnozrnato pirino moko se lahko uporablja samostojno ali pa kot mešanico z ostalimi krušnimi mokami. Kadar kruhu in pecivu dodamo nekaj bio polnozrnate pirine moke, poskrbimo za bolj aromatičen okus in daljšo svežino. V tradicionalnih receptih so pirino moko uporabljali tudi za pripravo mlincev, lecta in medenjakov. Sicer pa lahko rečemo, da je bio pirina moka nadvse vsestranska in je odlična alternativa običajni polnozrnati pšenični moki. Ker pa je bolj topna v vodi, boste pri receptih potrebovali malo manj vode (približno 1/4 manj).

Povprečna hranilna vrednost na 100 g: Energijska vrednost 1440 kJ / 341 kCal, Maščobe 2,7 g, od tega nasičene maščobe 0,3 g, Ogljikovi hidrati 62,4 g, od tega sladkorji 1 g, Vlaknine 8,8 g, Beljakovine 12,3 g, Soli 0,02 g.

Spletna povezava

Zemljevid

Oglas je objavljen
04.04.2020. ob 18:22
Do poteka še
oglas je potekel
Oglas je prikazan
587 -krat