CURRY LISTI curryjevi listi

  • Cena: 1,99 
  • Šifra oglasa: 2599664
  • Objavljen:
  • Do poteka še: do prodaje
  • Število prikazov oglasa: -krat
Podatki o oglasu
Lokacija: Savinjska, Celje, Celje

Več:

Curry listi so v kuhinjah Azije tako pomembni kot so lovorjevi listi v kuhinjah Evrope in za­hoda.
Bodisi suhi ali sveži so po navadi prva stvar, ki se da v malček vročega olja v lonec ali kozico, kjer se pripravlja jed, in okus, kakor tudi vonj, sta nezamenljiva. Zato nikoli ne poskušajte curijevih listov nadomestiti z lovorjevimi!

Največ curijevih listov se porabi v južni Indiji, Šri Lanki, Maleziji in otoku Fidži, kamor so rastlino prinesli Indijski imigrantje.

Curijevo drevesce je domorodno v subtropskih gozdovih Azije, a ga je moč uspešno vzgojiti tudi v vrtovih s kontrolirano klimo na zahodu, kot to počenjajo trgovine z Azijsko hrano po Evropi, kjer je moč zaslediti mlade curry rastline celo v obliki lončnic.

Mleti curijevi listi so nepogrešljiva komponenta različnih mešanic začimb, kot so milagai podi in indijski curry powder. V južni Indiji in Šri Lanki so prav nepogrešljivi za dosego tamkajšnjega avtentičnega okusa, a imajo svoj pomen tudi v severni Indiji.Z indijskimi imigranti so curijevi listi priromali v Malezijo, Južno Afriko, Reunion island itd.

Način priprave je, da jih nahitro opečemo v vročem ghee-ju (prečiščenem maslu) ali maslu ali olju.

Ker je južna Indija kraljestvo vegetarijancev, se curijevi listi izjemoma redko pojavijo v nevegetarijanskih jedeh. Curry listi so nepogrešljiva sestavina zelenjavnih juh in prelivov za riž, kakor tudi v nadevih za hrustljave samose.

Zaradi njihove mehkosti, se jih nikoli ne odstranjuje iz jedi in se jih lahko brez težav z lahkoto poje.

Na Šri Lanki, ki za razliko od Indije ni kraljestvo vegetarijancev, se curijevi listi znajdejo v piščančjem in drugih curijih (obarah).

Ameriški znanstveniki so dokazali, da ima rastlina terapevtski učinek, in da bi z uživanjem curryja lahko preprečili revmatoidni artritis in osteoporozo.

V Azijski medicini pa se curry rastlina že stoletja uporablja za zdravljenje najrazličnejših vnetij.

Raziskovalci iz arizonske univerze so povedali, da bodo, preden bo uporabo curryja mogoče priporočati v zdravstvene namene, potrebno izvesti še nekaj kliničnih testov, a resno upajo, da bo s pomočjo curry rastline mogoče uspešno zdraviti nekatera najhujša obolenja, kot so astma, multipla skleroza, osteoporoza itd.

Dostava v Ljubljani, Mariboru in Celju možna na dom po dogovoru, v ostalih krajih pa po pošti ali po dogovoru.

***KLIKNI TU ZA NAROČILO!!!***

Vabljeni tudi k ogledu naših ostalih oglasov: KLIKNI TUKAJ

ali naše spletne strani: om-govinda-damodar.com

Ali pa nam lahko pošljete kakšno vprašanje na NAŠ EMAIL(klikni tukaj).