Ta oglas je prodan.

Prebrskaj podobne oglase.

  • Zadnji vitez plemeniti Heldenstamm - Margareta Hess-Rak (2.del)

Zadnji vitez plemeniti Heldenstamm - Margareta Hess-Rak (2.del)

Cena
5 €
Šifra oglasa: 9619045

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Savinjska, Celje, Celje
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Prodam zelo dobro ohranjen roman z naslovom Zadnji vitez plemeniti Heldenstamm (2.del), avtorice Margarete Hess-Rak. Knjiga je izšla v samozaložbi, leta 1972, je v mehki vezavi in ima 134 strani. V KNJIGI JE PODPIS AVTORICE!

Resnična, pretresljiva ljubezenska zgodba - Ita Rak je v Koprivnico prišla kot 14-letno dekle. Z mamo in sestro je ob začetku prve svetovne vojne pribežala iz Pulja, takrat največjega pristanišča avstrijske vojaške mornarice. Tu je spoznala 18-letnega Ernsta Schwarzerja, zadnjega potomca plemenite, a ne ravno bogate avstrijske rodbine Heldenstammov. Med njima se vname ljubezen, čista in velika, nasprotujeta pa ji obe družini. Ito bi mama raje poročila z bogatim trgovcem, s poroko znotraj svojega stanu pa se velika dediščina obeta tudi mlademu vitezu Heldenstammu. V okoliščinah nemogoče ljubezni, ki si jo izpovedujeta v skrivnih pismih, Ernst odide na soško fronto, na kateri z drznimi dejanji izziva usodo in si prisluži številna odlikovanja, nazadnje pa si poleti 1917 v trenutkih obupa in bolečine sodi sam.
Ito po koncu vojne proti njeni volji poročijo z Antonom Kropivškom, po rodu iz Kočevja, a kmalu ovdovi in se pozneje še enkrat poroči z bogatim Nemcem ter se preseli v Hannover. Ko ji leta 1959 umre še drugi mož, se začne vračati v Koprivnico in številni prebivalci kraja se še danes spominjajo bogate in vedno urejene, a tudi svojeglave in precej naivne gospe, ki je življenje posvetila ohranjanju spomina na veliko mladostno ljubezen. Sprva je prihajala poleti, pozneje pa se je za stalno naselila v Brestanici, od koder se je podajala v Koprivnico, kjer je iskala in zbirala vse, kar bi bilo lahko povezano z Ernstom. Čeprav je bilo Koprivničanom ob njej včasih tudi nelagodno, so ji lahko za marsikaj hvaležni. Tako je npr. na svoje stroške obnovila kapelo, v kateri sta se nameravala poročiti z Ernstom; po njeni zaslugi je Koprivnica dobila asfalt, po njej in Ernstu pa nosi ime tudi v obnovljeni lovski dom.

Informacije na telefon:041/971-800, ogled in prevzem v Celju, pošljem tudi po pošti (poštnino plača kupec).

Zemljevid

Oglas je objavljen
09.04.2024. ob 17:12
Do poteka še
oglas je potekel
Oglas je prikazan
213 -krat