Ta oglas je prodan.

Prebrskaj podobne oglase.

  • Pismo Auerspergovem Inšpektorju Poljane - Kočevje 1809 Deželna bramba
  • Pismo Auerspergovem Inšpektorju Poljane - Kočevje 1809 Deželna bramba
  • Pismo Auerspergovem Inšpektorju Poljane - Kočevje 1809 Deželna bramba

Pismo Auerspergovem Inšpektorju Poljane - Kočevje 1809 Deželna bramba

Cena
80 €
Šifra oglasa: 7648342

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Osrednjeslovenska, Ljubljana Vič Rudnik, Vič - Dolgi most
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

V deželno brambo (Landwehr), ki je bila ustanovljena s patentom cesarja Franca I, 9. Junija 1808, naj bi bili vključeni vsi vojaško sposobni možje v starosti od 18. do 60. leta, ki niso služili v redni vojski. Namenjena ja bila obrambi pred francosko vojsko. Deželna bramba je bila sestavljena iz bataljonov in kompanij. Štajerska je morala dati 13 bataljonov s 13800 možmi, Koroška pet bataljonov s 5900 možmi, Kranjska in Primorska s Trstom pa 15 bataljonov s 15700 možmi. Če je bilo prostovoljcev premalo, jih je posebna komisija na terenu določila kar z žrebom.
Pismo, ki poda vpogled v organizacijo teh enot, je bilo napisano na Auerspergovem gradu Poljane v Predgradu 6. aprila 1809 ob 7ih zvečer, s pripisom nujno. Naslovljeno je na Auerspergovega inšpektorja v Kočevju. Pismo je bilo prejeto naslednji dan ob 5h zjutraj.

Prevod pisma:

Preblagorodni Gospod,
Velečastiti gospod Inšpektor,
Deželna bramba se je danes tu najavila.
Torej mora (če se še ni zgodilo) kmalu 10, z žrebom določenih glav in 3 nove predlagane zamenjave prispeti v Kočevje.
Tako, lahko Vaš preblagorodni gospod presodi, da bo deželna bramba kmalu nared ter s Poljanci, ki delujejo voljno po svoji samopodobi, lahko pripomore k uspehu vojaške eksekucije. Tudi priloženo Greitnerjevo uradno pismo potrjuje, da je 3. tega meseca 43 nadomestnih mož pravilno prispelo v Novo mesto.
Če k roki pripeljemo še 5 manjkajočih glav, tako postane poveljstvo 30 mož zadovoljivo, da se lahko po potrebi tekoče premaknejo od doma do svojih položajev. Zato ravnokar delam na zanesljivi prepustnici s pomočjo protokola potnega lista, tako da lahko tisti, ki imajo potni list potrjenim od okrožnega urada, potujejo izven dežele po regijah, ki so jim nepoznane in se tako lahko predstavijo.
In že samo zaradi tega se eksekucija ne bo zavlačevala.
Z vsem spoštovanjem Vaš preblagorodni gospod,
Pokoren,
Jos. Braucher


Tri dni po prejetem pismu, natančneje, 10. Aprila 1809 Avstrija napade Francijo. Začne se vojna pete koalicije. Maja 1809 Napoleonova vojska vkoraka na Kranjsko. Ljubljana pade konec maja. O napadu na Ljubljano izdatno piše Žiga Zois v svojem dnevniku. Ljubljanski grad je branil bataljon brambovcev, ki niso upoštevali Napoleonovega ukaza po predaji orožja, z dne 14. maja. ''Če tega ne store, bodo ravnali z njimi, ako jih dobe v roke, ne kakor z ujetimi vojaki, ampak kakor z razbojniki. Častnikom bodo požgali hiše in jim pobrali vse, kar imajo, prostake pa bodo postrelili.'' Po predaji Ljubljanskega gradu, so Zois in ostali mestni veljaki dosegli da izpuste častnike in 50 brambovcev, ostali so bili predani usodi.

Ključne besede: Auersperg, Turjaški, Kočevje, grad Poljane, Predgrad, Ilirske province, Napoleon

Zemljevid

Objekti v bližini
Oglas je objavljen
04.08.2022. ob 19:02
Do poteka še
oglas je potekel
Oglas je prikazan
355 -krat