Ta oglas ni aktiven.

Prebrskaj podobne oglase.

  • Starinska nizozemska peč
  • Starinska nizozemska peč
  • Starinska nizozemska peč
  • Starinska nizozemska peč
  • Starinska nizozemska peč
  • Starinska nizozemska peč
  • Starinska nizozemska peč

Starinska nizozemska peč

Cena
800 €
Šifra oglasa: 11867197

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Osrednjeslovenska, Vrhnika, Vrhnika
Interna številka izdelka
162
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Peč z ravnimi cevmi, včasih imenovana tudi peč Brabant, je peč, pri kateri se dimni plini, preden se dovedejo v dimnik, najprej spustijo skozi škatlo, na kateri je nekaj lukenj za kuhanje. Te lahko po želji zmanjšamo s kuhalniškimi obroči. Tako ploskocevni štedilnik služi tudi kot štedilnik. Do približno 19. stoletja so v zahodni Evropi uporabljali odprti ogenj za ogrevanje in pripravo hrane. Vendar se je večina toplote odvajala skozi veliko odprto ognjišče. Boljša porazdelitev toplote je postala mogoča šele, ko se je okoli leta 1850 pojavila peč Brabant ali Leuvense. Večina peči tega tipa ni bila narejena v Leuvnu, vendar so bili iz te regije izdelani čudoviti primerki.

Pepelnik je bil nameščen v kvadratnem okvirju spredaj. Ta podstavek se je zgoraj zožil, da je nanj lahko pristal litoželezen lonec. Na vrhu tega lonca je ležala cev kovinsko ohišje, široko približno 70 do 80 cm, dolgo približno 90 do 100 cm in visoko približno 15 cm. Cev je bila znotraj votla, z enim ali več kovinskimi pokrovi na vrhu in tudi več kovinskimi obroči. Ta ploščata cev je nato prešla v pravokotno manjšo navpično cev, ki se je prilegala vhodu v kamin. Na dnu litoželezne posode je bila litoželezna rešetka. Ogenj so v tistem litoželeznem loncu zanetili tako, da so odstranili pokrov nad njim. Najprej se je vstavil časopis, nato fina drva, če je dobro gorelo, debelejše kocke. Če so dobro gorele, so v poznejših različicah na koncu dodali še premog. Za razpihovanje ognja so predal za pepel nekoliko odprli, da je iz prostora stekel zrak v kurišče. Ogret zrak je šel skozi cev do dimnika in medtem segreval cev. Potem bi lahko kuhali ali pekli na cevi, tik nad litoželezno posodo. Odvisno od velikosti posode ali ponve se lahko pokrov in kovinski obroči začasno odstranijo, tako da pride do neposrednega stika med ognjem in skledo ali ponev.

Na cev sta bili nameščeni tudi dve železni palici, ki sta približno enake dolžine kot sama cev. Na njem so lahko sušili nogavice ali kuhinjske krpe. Peč je vsebovala tudi korito za premog in lopato za premog.

Prednosti:
Brabant peč je bila za številna gospodinjstva revolucionaren izum. Bilo je varčno, toploto je bilo mogoče prenesti bolj v sredino prostora in lažje je bilo kuhati brez velikega dima v prostoru. Poleg tega bi lahko likali na cevi ali likalnike iz litega železa lahko segrevali na delu cevi neposredno nad litoželezno posodo. Na tem zadnjem mestu je potekalo najbolj vroče v celotni cevi, kuhanje ali praženje. Pripravljeno hrano smo postavili na zadnjo stran plošče (bolj ob steno), da je ostala topla. Na sprednji in zadnji strani so bili na voljo kovinski obročki, ki jih je bilo mogoče odstraniti glede na velikost ponve ali lonca, da bi omogočili, da toplota bolje doseže dno posode. V poznejših različicah je bil pod kuhalno ploščo dodan tudi štedilnik (pečica). Peč in štedilnik sta pripravljena za takojšnjo uporabo.

Višina 83 cm
Dolžina 95 cm
Širina 80 cm

Po želji Vam lahko pošljemo HD slike izdelka, lahko pa se zmenimo za ogled v živo po predhodni najavi na 030 208 236.

Priporočamo Vam tudi ogled naših ostalih oglasov za inspiracijo, se Vam zahvaljujemo.

Chester Polje,
Pravi naslov za unikatne kose pohištva

030 208 236

Zemljevid

Objekti v bližini
Oglas je objavljen
13.03.2024. ob 19:18
Do poteka še
oglas je potekel
Oglas je prikazan
834 -krat