Ta oglas je prodan.

Prebrskaj podobne oglase.

  • Letoviščarji - Michal Viewegh
  • Letoviščarji - Michal Viewegh

Letoviščarji - Michal Viewegh

Cena
8 €
Šifra oglasa: 6423910

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Savinjska, Celje, Celje
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Prodam odlično ohranjen roman - komedijo, z naslovom Letoviščarji, češkega pisatelja Michala Viewegha (1962), ki je velika zvezda češkega leposlovja. Roman je izdala založba Sanje, leta 2007, je v trdi vezavi in ima 341 strani. Po romanu Letoviščarji je posnet tudi film.

V romanu Letoviščarji sledimo slikovitemu prepletu tragikomičnih in na trenutke absurdnih usod štiriindvajsetih sopotnikov, ki se med poletnim potovanjem z avtobusom v Italijo začasno prelevijo v turiste. Čeprav je napisan v tretji osebi, je roman pravzaprav avtobiografski. Viewegh s skupino čeških turistov različnih starosti in zanimanj uprizori "melanholično komedijo" o bedi in banalnosti medčloveških odnosov.
Vieweghova ironija in samoironija, presenetljiva natančnost in verjetnost njegovih opisov človeške dvoličnosti ter mnoge utesnjujoče situacije, v katerih se znajdejo sopotniki, nam naslikajo zanimiv in realističen odsev dogajanja v družbi; od grotesk do prizorov pravega junaštva. In prav to je pri Letoviščarjih najprivlačnejše.

"Prvič, to seveda ne bo nikakršen potopis," je ugovarjal Max, "drugič pa, poglej, kako trenutno živim. Cel dan sem zaprt sam doma in pišem. Če že grem zvečer s kom na pijačo, so to skoraj vedno sami gnusni literati kot ti. Pesniki. Devianti. Imam sploh kdaj priložnost spoznati kakšne normalne, zdrave, navadne ljudi, o katerih bi lahko pisal? Samo v dveh primerih - " si je Max sam odgovarjal, "ko mi poštarica prinese kaj priporočenega - ali pa na potovanju. Edini človek, ki ga nekoliko poznam, je turist."
Max je spakiral kovčke in s turistično agencijo odšel na organizirane počitnice na italijansko obalo. S seboj je vzel prenosni računalnik, da bo pisal. Glavne junake je imel pred seboj, zgodba se mu je odvijala pred očmi. Osebe na avtobusu so postale udeleženke fiktivnega potovanja.

Informacije na telefon:041/971-800, ogled in prevzem v Celju, pošljem tudi po pošti (poštnino plača kupec).

Zemljevid

Objekti v bližini
Oglas je objavljen
15.06.2021. ob 20:29
Do poteka še
oglas je potekel
Oglas je prikazan
134 -krat