• Sadovi jeze / John Steinbeck - prvi izdaji 1943
  • Sadovi jeze / John Steinbeck - prvi izdaji 1943
  • Sadovi jeze / John Steinbeck - prvi izdaji 1943
  • Sadovi jeze / John Steinbeck - prvi izdaji 1943
  • Ne zamudite priložnosti

Sadovi jeze / John Steinbeck - prvi izdaji 1943

Cena
19,99 €
Šifra oglasa: 12640222

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Posavska, Brežice, Jesenice na Dolenjskem
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

BREZPLAČNA POŠTNINA PRI NAKUPU VSAJ TREH KNJIG. (ZA NAVADNO POŠTO, OZIROMA TISKOVINO).PLAČILO NA TRR. OZIROMA PO DOGOVORU.
KLASIKA V DVEH KNJIGAH,PRODAJA SE SAMO V KOMPLETU,CENA JE ZA OBE KNJIGI SKUPAJ
PRIJETNO ,ZANIMIVO POČITNIŠKO BRANJE
TRDE PLATNICE , PRIMERNO ZA DARILO

POGLEJTE ŠE OSTALE MOJE KNJIGE, ČE VZAMETE VSAJ TRI IN PLAČATE NA TRR, JE POŠTNINA
B R E Z P L A Č N A
(razen kadar je posebno označeno da poštnino plača kupec )

KLJUČ / LOK - S 4 L 2 KOM - KNJIGE IZDANE MED VOJNO ,REDKOST
USPEŠNICE KLASIKI ,NAJBOLJ BRANE KNJIGE
SLIKE SO AVTORSKO ZAŠČITENE.
PRI VAŠEM SPOROČILU PROSIM NAPIŠITE ŠE VAŠ KONTAKT(TELEFON,MAIL,..)


Podrobni podatki
Avtor – oseba Steinbeck, John
Naslov Sadovi jeze / John Steinbeck ; [poslovenil Rudolf Kresal]
Enotni naslov ǂThe ǂgrapes of wrath. slovenski jezik
Vrsta gradiva roman
Ciljna skupina leposlovje za odrasle
Jezik slovenski
Leto 1943
Založništvo in izdelava Ljubljana : Plug, 1943 (v Ljubljani : Merkur)
Fizični opis 2 zv. (307; 293 str.) ; 20 cm
Drugi avtorji – oseba Kresal, Rudolf, 1905-1975
Opombe Prevod dela: ǂThe ǂgrapes of wrath
UDK 821.111(73)-311.2
COBISS.SI-ID 597249

Grozdje jeze

Ta članek govori o romanu. Za druge uporabe glejte Grozdje jeze (razločitev) .
Grozdje jeze je ameriški realistični roman, ki ga je napisal John Steinbeck in je izšel leta 1939. [2] Knjiga je prejela National Book Award [3] in Pulitzerjevo nagrado [4] za leposlovje in je bila vidno citirana, ko je Steinbeck prejel nagrado Nobelova nagrada za književnost leta 1962. [5]

Grozdje jeze

Avtor
John Steinbeck
Umetnik naslovnice
Elmer Hader
Država
Združene države
Jezik
angleščina
Žanr
Roman
Založnik
Viking Press - James Lloyd
Datum objave
14. april 1939 [1]
Strani
464
OCLC
289946
Dewey Decimal
813.52
Roman se dogaja v času velike depresije in se osredotoča na Joadove, revno družino kmetov najemnikov, ki jih je suša, gospodarske stiske, spremembe v kmetijski panogi in bančne zasege pregnale z njihovega doma v Oklahomi , zaradi česar so kmetje najemniki ostali brez dela. Zaradi svojega skoraj brezupnega položaja in deloma zato, ker so ujeti v Dust Bowl , se zakonca Joad odpravita v Kalifornijo po " materi cesti ", skupaj s tisoči drugih " Okiejev ", ki iščejo službe, zemljo, dostojanstvo in prihodnost. .

Grozdje jeze se zaradi zgodovinskega konteksta in trajne zapuščine pogosto bere v ameriških srednjih šolah in na univerzah. [6] Slavna hollywoodska filmska različica s Henryjem Fondo v glavni vlogi in režiserjem Johnom Fordom je bila izdana leta 1940.

Vsebina
Pripoved se začne takoj po tem, ko je Tom Joad pogojno izpuščen iz zapora McAlester , kjer je bil zaprt, potem ko je bil obsojen umora v samoobrambi. Med štopanjem do svojega doma blizu mesta Sallisaw v Oklahomi Tom sreča nekdanjega pridigarja Jima Casyja, ki se ga spominja iz otroštva, in oba potujeta skupaj. Ko prispejo na kmetijo Tomovega otroštva, ugotovijo, da je zapuščena. Zmedena in zmedena Tom in Casy srečata starega soseda Muleyja Gravesa, ki pravi, da je družina v bližini strica Johna Joada. Graves pravi, da so banke izselile vse kmete. Odselili so se, vendar Muley noče zapustiti območja.

Naslednje jutro gresta Tom in Casy k stricu Johnu. Tomova družina svoje preostalo imetje nalaga v limuzino Hudson , predelano v tovornjak; s pridelki, ki jih je uničila posoda za prah , je družina zamujala s svojimi bančnimi posojili in njihova kmetija je bila zasežena. Družina ne vidi druge možnosti, kot da si poišče delo v Kaliforniji, ki je bila v časopisih opisana kot uspešna in visoko plačana. Joadovi so v to potovanje vložili vse, kar imajo. Čeprav odhod iz Oklahome krši njegov pogojni izpust, Tom tvega in povabi Casy, da se pridruži družini.

Ko potujejo proti zahodu po Route 66 , Joadovi ugotovijo, da je cesta polna drugih migrantov. V začasnih taboriščih slišijo številne zgodbe od drugih, nekateri se vračajo iz Kalifornije. Skupino skrbi, da Kalifornija morda ne bo tako koristna, kot se predlaga. Družina se na poti zmanjša: dedek umre in pokopljejo ga na polju; Granma umre blizu državne meje Kalifornije; in tako Noah (najstarejši sin Joada) kot Connie Rivers (mož noseče hčere Joada, Rose of Sharon) zapustita družino. Pod vodstvom Ma nadaljujejo preostali člani, saj jim v Oklahomi ni ostalo nič.

Ko dosežejo Kalifornijo, ugotovijo, da je država preskrbljena z delovno silo ; plače so nizke, delavci pa izkoriščani do lakote. Veliki korporativni kmetje so v tajnem dogovoru, manjši kmetje pa trpijo zaradi padca cen. Vsa policija in državni organi pregona so povezani s pridelovalci. V prvem migrantskem taborišču Hooverville , v katerem se Joads ustavi, je Casy aretiran, ker je podrl namestnika šerifa, ki je hotel ustreliti bežečega delavca, ker je druge opozoril, da najemnik delovne sile, ki potuje s policistom, ne bo plačal plače, ki jo obljublja. Weedpatch Camp , eno od čistih, komunalno oskrbovanih taborišč, ki jih upravlja Resettlement Administration , agencija New Deal , ponuja boljše pogoje, vendar nima dovolj sredstev za oskrbo vseh potrebnih družin in ne zagotavlja dela ali hrane. Kljub temu taborišče kot zvezni objekt ščiti migrante pred nadlegovanjem lokalnih poslancev.

Kako lahko prestrašiš človeka, čigar lakota ni le v njegovem zakrčenem želodcu, temveč v bednih trebuhih njegovih otrok? Ne morete ga prestrašiti – pozna strah, ki presega vse druge.

— 19. poglavje

Kot odgovor na izkoriščanje Casy postane organizator dela in se poskuša zaposliti v sindikatu . Joadova najdeta delo kot štrajkbreherca v nasadu breskev. Po nabiranju večino dneva so plačani le toliko, da kupijo hrano za večerjo in nekaj za naslednji dan. Naslednje jutro iz nasada breskev sporočijo, da so plačilo za obrano sadje znižali za polovico. Casy je vpleten v stavko, ki postane nasilna. Ko Tom vidi, kako Casyja udarijo in ubijejo s krampom , ubije napadalca in pobegne. Zakonca Joad tiho zapustita sadovnjak in delata na farmi bombaža, kjer Tom tvega, da bo aretiran in morda linčovan zaradi umora.

Ker ve, da mora oditi, da bi se izognil ujetju in zaščitil svojo družino pred črnim seznamom dela, se Tom poslovi od svoje matere in priseže, da bo delal za zatirane. Družina nadaljuje z obiranjem bombaža in zbira svoje dnevne plače za nakup hrane. Ob rojstvu je dojenček Rose of Sharon mrtvorojen . Ma Joad ostaja neomajna in družino preživi z žalovanjem. Zaradi zimskega deževja je Joadovo stanovanje poplavljeno in avto onesposobljen, zato se preselijo v višje predele. V zadnjem poglavju knjige se družina pred poplavo zateče v star hlev. V notranjosti najdejo mladega fanta in njegovega očeta, ki umira od lakote . Mama se zaveda, da obstaja samo en način, da reši človeka. Pogleda Rose of Sharon in med njima preplavi tiho razumevanje. Rose of Sharon, ki ostane sama z moškim, gre k njemu in mu naroči, da pije njeno materino mleko.

Znaki
Uredi
Tom Joad : protagonist zgodbe; drugi sin družine Joad, poimenovan po očetu. Kasneje Tom prevzame vodstvo družine, čeprav je mlad.
Ma Joad : matriarh družine Joad. Praktična, a srčna, skuša družino držati skupaj. Njenega imena se nikoli ne izve; domneva se, da je bil njen dekliški priimek Hazlett.
Pa Joad : patriarh družine Joad, imenovan tudi Tom, star 50 let. Priden delilec in družinski človek. Oče postane zlomljen človek, ko izgubi sredstva za preživetje in sredstva za preživljanje družine, zaradi česar Ma mora prevzeti vodstvo.
Stric John : starejši brat očeta Joada (Tom ga opisuje kot "moškega okoli 60", vendar je v pripovedi opisan kot 50). Počuti se krivega zaradi smrti svoje mlade žene pred leti in je nagnjen k popivanjam, ki vključujejo alkohol in prostitutke, vendar je radodaren s svojimi dobrinami.
Jim Casy : nekdanji pridigar, ki je izgubil vero in ga kasneje umori taboriščni stražar. Je Kristusova figura , ki temelji na Steinbeckovem prijatelju Edu Rickettsu .
Al Joad : tretji najmlajši Joadov sin, "pametni šestnajstletnik", ki skrbi predvsem za avtomobile in dekleta; zgleduje se po Tomu, vendar začne iskati svojo pot.
Rose of Sharon (rečeno kot Rosasharn ) Joad Rivers : najstarejša Joadova hči, otročja in sanjava najstnica, stara 18 let, ki se razvije v zrelo žensko. Na začetku romana je noseča in sčasoma rodi mrtvorojenega otroka, morda zaradi podhranjenosti, vendar lahko s svojim materinim mlekom reši moškega pred lakoto.
Connie Rivers : Rose Sharoninega moža. Devetnajstleten in naiven je prevzet zaradi poroke in bližajočega se očetovstva. Ženo in družino Joad zapusti kmalu po njihovem prihodu v Kalifornijo.
Noah Joad : najstarejši sin Joada je prvi, ki je zapustil družino v bližini Needlesa v Kaliforniji in namerava živeti od ribolova na reki Colorado . Poškodovan ob rojstvu in opisan kot "čuden", se domneva, da ima manjše učne težave.
Grampa Joad : Tomov dedek, ki izrazi močno željo, da ostane v Oklahomi. Njegovo polno ime je "William James Joad". Dedka njegova družina omami z " pomirjujočim sirupom ", da bi ga prisilila, da odide z njimi v Kalifornijo, vendar umre prvi večer na poti. Casy pripisuje njegovo smrt možganski kapi, vendar pravi, da dedek "samo 'ostaja' pri lanu. Ni ga mogel zapustiti."
Granma Joad : Dedkova verna žena; po njegovi smrti izgubi voljo do življenja. Umre, medtem ko družina prečka puščavo Mojave .
Ruthie Joad : najmlajša Joadova hči, stara 12 let. Prikazana je kot nepremišljena in otročja. Medtem ko se prepira z drugim otrokom, razkrije, da se Tom skriva.
Winfield Joad : najmlajši Joadov sin, star 10 let. Je "divji otrok in telečji".
Jim Rawley : upravlja tabor v Weedpatchu in izkazuje presenetljivo naklonjenost Joadovim.
Muley Graves : sosed Joadovih. Povabijo ga, da gre z njimi v Kalifornijo, vendar zavrne. Družina mu pusti dva psa; tretjino vzamejo, a jo med potovanjem ubije avto.
Ivy in Sairy Wilson : migrantski par iz Kansasa , ki spremlja dedkovo smrt in si deli potovanje vse do državne meje Kalifornije.
G. Wainwright : sodelavec na farmi bombaža v Kaliforniji; on je mož gospe Wainwright.
Gospa Wainwright : mati Aggie in žena g. Wainwrighta. Mami pomaga pri porodu Rose of Sharon.
Aggie Wainwright : šestnajstletna hči gospoda in gospe Wainwright. Pozno v romanu ona in Al Joad oznanita, da se nameravata poročiti.
Floyd Knowles : človek v Hoovervillu , kjer so Joadovi najprej bivali v Kaliforniji, ki poziva Toma in Casy, naj se pridružita delavskim organizacijam. Posledica njegovega vznemirjenja je bil Casy zaprt.

Zemljevid

mitjah13

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  8261 Jesenice na dolenjskem, Posavska, Slovenija
Oglas je objavljen
02.05.2024. ob 13:46
Do poteka še
Oglas je prikazan
11 -krat

mitjah13

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  8261 Jesenice na dolenjskem, Posavska, Slovenija