• ZNAMKA MEDNARODNA KONVENCIJA EUROCONTROL
  • Ne zamudite priložnosti

ZNAMKA MEDNARODNA KONVENCIJA EUROCONTROL

Cena
1 €
Šifra oglasa: 121811

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Obalno-kraška, Komen, Komen
Stanje
novo

Opis oglasa

35. obletnica EUROCONTROL-a

Evropska organizacija za varnost zračne plovbe-EUROCONTROL je bila ustanovljena 13.decembra 1960 v Belgiji. Organizacijo je ustanovilo šest držav, ki so povdarjale svojo evropsko naravnanost in skrb za varnost zračne plovbe Zvezna republika Nemčija, Kraljevina Belgija, Republika Francija, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Veliko vojvodstvo Luksemburga in Kraljevina Nizozemska so s podpisom Mednarodne konvencije EUROCONTROL o sodelovanju za varnost zračne plovbe, postavile temelje sodobni mednarodni organizaciji civilnega letalstva, ki danes šteje 26 evropskih držav, pričakuje pa se, da bo, ko bodo vanjo vključene vse evropske države, štela 34 članic.
Slovenija je postala članica te organizacije 1. oktobra 1995.
Praznovanje 35. obletnice obstoja EUROCONTROL-a je pravzaprav praznovanje uveljavitve njenega temeljnega pravnega akta, torej Mednarodne konvencije EUROCONTROL o sodelovanju za varnost zračne plovbe, ki je začela veljati tri leta po njenem nastanku, torej decembra 1963.
EUROCONTROL je bil sprva namenjen kolektivnim službam zračnega prometa v zgornjem zračnem prostoru. Zato je bil blizu Maastrichta, v kraju Beek na Nizozemskem, zgrajen Center za nadzor zgornjega zračnega prostora. Center je še vedno operativen in služi nadzoru zračnega prometa nad severno Nemčijo, Belgijo, Nizozemsko in Luksemburgom.
EUROCONTROL, v imenu držav članic, pobira preletne pristojbine, ki jih prvenstveno namenja za učinkovito financiranje naprav za zračno plovbo in potrebne storitve. Poleg tega ima EUROCONTROL raziskovalni in razvojni center v Bretignyju-sur-Orge v Franciji in izobraževalni center v Luksemburgu.
Danes ima EUROCONTROL še pomembnejšo nalogo. Državam članicam mora pomagati pri premagovanju zasičenosti zračnega prostora. Čeprav nas pogled navzgor prepričuje, da je še veliko prostorana nebu, temu ni tako. Veliko letal sploh ne vidimo, ker letijo zelo visoko.
EUROCONTROL je zato svoj program dela usmeril v dve smeri. Najprej poskuša zagotoviti maksimalno uporabo zračnega prostora. S pomočjo Enote za pretok zračnega prometa je to nalogo tudi praktično izpeljal. Z njeno pomočjo je EUROCONTROL postal edina oblast, ki v Evropi planira zračni promet, in ga nadzoruje v in okoli Evrope. Z ustrezno uporabo kontrolorjev poletov, varno vodi letala v evropskem zračnem prostoru.
S projektom evropske harmonizacije in integracije služb zračnega prometa poskuša EUROCONTROL povečati tudi učinkovitost vodenja zračnega prometa s preseganjem državne suverenosti. Že nekaj časa je jasno, da pomenijo meje držav za letalski promet prej oviro kot možnost nemotenega prometa. Ker pa se tudi EUROCONTROL zaveda, da ni mogoče kar čez noč doseči enotnega evropskega zračnega prostora, v katerem bi samo en center vodil zračni promet, je potrebno to doseči postopoma z oblikovanjem takoimenovanih regionalnih centrov, ki bi se v končni fazi združili v enotni evropski center za vodenje zračnega prometa v zgornjem zračnem prostoru.
Tak sistem bo v bližnji prihodnosti oprt na satelitsko vodenje in nadzorovanje zračnega prometa.Evropske države so prepričane, da je tak način pravilen in edini, ki vodi do varnega letalskega prometa. Večkratne spremembe Mednarodne konvencije EUROCONTROL o sodelovanju za varnost zračne plovbe kažejo, da se države zavedajo teh potreb.
27. junija 1997 so članice EUROCONTROL-a podpisale revidirano Mednarodno konvencijo EUROCONTROL o sodelovanju za varnost zračnega prometa, hkrati pa so države srednje Evrope (Avstrija, Češka, Hrvaška,Italija, Madžarska. Slovaška in Slovenija) podpisale še dodatni Sporazum o storitvah v zračnem prometu ter delovanju objektov in naprav, ki jih zagotavlja in upravlja EUROCONTROL v Srednjeevropskem centru za nadzor storitev v zračnem prometu v zgornjem zračnem prostoru (CEATS).
Prihodnost EUROCONTROL-a je tako zagotovljena. Njegova vloga na področju civilnega letalstva je potrebna, saj opravlja za vse, ki potujejo z letali, najpomembnejšo nalogo: od vstopa v letalo pa do njegovega pristanka, ga varno vodi skozi vedno bolj zaseden zračni prostor.

Zemljevid

xantia1

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  6223 Komen, Obalno-kraška, Slovenija
Oglas je objavljen
27.04.2024. ob 14:14
Do poteka še
Oglas je prikazan
166 -krat

xantia1

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  6223 Komen, Obalno-kraška, Slovenija