Ta oglas ni aktiven.

Prebrskaj podobne oglase.

  • KOVANEC 2 eur Slovenija 2022 JOŽE PLEČNIK 1872 evro, €, euro - prodam

KOVANEC 2 eur Slovenija 2022 JOŽE PLEČNIK 1872 evro, €, euro - prodam

Cena
9 €
Šifra oglasa: 10685975

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Osrednjeslovenska, Ljubljana Center, Center
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Prodam evrski KOVANEC za 2 evra - spominski evrokovanec (evro, euro, EUR, €): JOŽE PLEČNIK 1872 - SLOVENIJA 2022 - 150. obletnica rojstva arhitekta Jožeta Plečnika - 2022 (150th anniversary of the birth of architect Jože Plečnik). Motiv kovanca prikazuje detajl velikega čitalniškega okna Narodne in univerzitetne knjižnice, s stebrom pred njim. Dopolnjen je s kompozicijo črk A R H. P L E Č N I K. Te črke so v natančnem redu vgrajene v prostor okna in se v metaforičnem smislu berejo kot arhitektov podpis, ki se pravzaprav razodeva v njegovem delu samem. Črke so vstavljene v poglobljene okenske odprtine in se (v Plečnikovem arhitekturnem jeziku) lahko interpretirajo kot arhitekturne intervencije v prostor, kot poudarki, vstavljeni v fasadni plašč, ali kot geometrijsko oblikovani predmeti. Celotna kompozicija idejno prikazuje prostor, v katerem se zrcali bogastvo arhitektove misli. Spodaj je napis „JOŽE PLEČNIK“. Na levi je navpično zapisana letnica „1872“, na desni pa država izdajateljica „SLOVENIJA“ ter pod njo leto izdaje „2022“. Oblikovanje: Andrej Žerovnik, Ljubljana. Kovanje: Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato / Italija.

Jože Plečnik je bil urbanist, arhitekt, oblikovalec in profesor, ki je s svojim delom pomembno zaznamoval Dunaj, Prago in predvsem rodno Ljubljano. Na Dunaju, kjer je leta 1898 zaključil študij kot najboljši diplomant v razredu, se je Plečnik odlikoval z vrsto pionirskih del moderne arhitekture. V Pragi je poleg cerkve Srca Jezusovega preuredil znameniti praški grad in njegove vrtove v rezidenco predsednika države. Med letoma 1921 in 1957 je v mrežo mesta Ljubljana vtkal vrsto izjemnih stavb, med drugim Narodno in univerzitetno knjižnico, cerkev Sv. Frančiška Asiškega, tržnice, pokopališče Žale in mostove na Ljubljanici. Ob snovanju je zavzeto preučeval antiko in iz klasičnih arhitekturnih elementov ustvaril svojevrsten arhitekturni jezik. Njegova izbrana dela v Ljubljani so bila 28. julija 2021 vpisana na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine Unesca.

Cena: 9 eur za kovanec

Kontakt: 041 23 40 62 (Florena - Ljubljana)

Vabljeni tudi k ogledu ostalih ponudb. Kot ponavadi, pri nakupu več izdelkov iz prodajnega albuma, dobite popust!4.30130

Zemljevid

Objekti v bližini

florena

Oglas je objavljen
25.04.2024. ob 09:28
Do poteka še
oglas je potekel
Oglas je prikazan
1185 -krat

florena