Konji

Preden se odločite za nakup konja, je pomembno dobro razmisliti: potrebovali boste vsaj dve do tri ure na dan, da se boste posvetili svojemu konju, potrebovali pa boste tudi dovolj denarja za njegovo vzdrževanje in opremo. Če menite, da ne morete izpolniti teh dveh pogojev, morda nakup konja ni za vas. Konj potrebuje veliko tekanja in bivanja v naravi. Zaprt konj lahko zboli tako fizično kot duševno. Poleg proračuna za sam nakup konja je pomembno upoštevati tudi letni proračun za nastanitev, hrano, veterinarske storitve in jahalno opremo.

Preden se dokončno odločite, premislite tudi, kakšnega konja si želite: mladega, ki ga boste sami vzgajali in trenirali, ali že treniranega? Kobilo ali žrebca? Konja za tekmovanja ali rekreacijo?

Pred samim nakupom dobro premislite o vsem, kar smo omenili, saj ko se podate v nakup, morate natančno vedeti, kaj želite, saj bo od tega odvisna tudi cena konja. Preučite vse možne nasvete in ne pozabite – ko kupite konja in ga pripeljete v njegov novi dom, ga ne zajahajte takoj. Dajte mu nekaj dni časa, da se navadi na novo okolje, saj je to zanje zelo stresna sprememba.

  • Nikoli ne kupite konja, ne da bi ga prej preverili.
  • Pri preverjanju konja naj vas spremlja usposobljena oseba, saj se vsekakor želite izogniti nakupu bolnega konja ali konja z vedenjskimi težavami.
  • Če kupujete konja za jahanje, naj vas spremlja oseba, ki bo jahala tega konja (če ta oseba niste vi).
  • Pred nakupom je obvezen veterinarski pregled.
  • Upoštevajte vse stroške in obveznost, ki jo predstavlja konj.
  • Vprašajte prodajalca, s čim je konja hranil.

Potrebujete pomoč?