Kakšne možnosti imate pri prenovi kuhinje?

Kakšne možnosti imate pri prenovi kuhinje?

Srce vašega doma je zagotovo kuhinja. Prostor, kjer spijemo svojo prvo jutranjo kavo, uživamo v dobri hrani in preizkušamo nove recepte. In še več, gostimo prijatelje, praznujemo rojstne dneve in uživamo v dolgih večernih debatah ob kozarcu dobrega vina.

Vam v najljubšem prostoru stanovanja vseeno nekaj manjka? Razmišljate o prenovi kuhinje in ne veste, kje začeti? V nadaljevanju vam predstavljamo tri različne tipe prenove, ki so odvisni od vaših želja in finančnih zmožnosti. Ne glede na to, za katerega se boste odločili, bo vaša kuhinja zagotovo zasijala v vsej svoji lepoti in se boste v njej »sukali« še raje kot po navadi.

Načrt prenove kuhinje in ženski roki, ki uokvirjata pogled, kako bo bila videti nova kuhinja.
Načrt prenove kuhinje in ženski roki, ki uokvirjata pogled, kako bo bila videti nova kuhinja.

Zakaj si želite renovirati kuhinjo?

Še preden se lotite prenove kuhinje, je dobro, da si odgovorite na nekaj osnovnih vprašanj, ki jih vzemite kot del planiranja, in vam bodo pomagala do končne odločitve.

Najpogostejši razlogi za prenovo kuhinje so običajno naslednji:

 • Kuhinja je stara in se v njej ne počutite dobro.
 • Kuhinja je premajhna in bi si želeli večjo.
 • Kuhinjske omarice so stare in uničene, poleg tega se ne zapirajo več dobro.
 • Premalo prostora za shranjevanje posode in živil.
 • Premalo delovne površine.
 • Kuhinjo bi zamenjali, ker ni v vašem stilu.
 • Ker prodajate stanovanje, bi z renovacijo kuhinje lahko ponudili višjo ceno.
Obložena kuhinjska miza, polna okusnih jedi in veselih prijateljev, ki skupaj večerjajo.
Obložena kuhinjska miza, polna okusnih jedi in veselih prijateljev, ki skupaj večerjajo.

Kot vidimo, so razlogi za prenovo kuhinje različni. Vsak izmed nas jo uporablja na svoj način. Nekateri zelo radi kuhajo, spet drugi se v kuhanju ne znajdejo najbolje, a v svoji kuhinji izredno radi gostijo prijatelje. Zato je zelo pomembno, da se pred prenovo resnično vprašate: Kaj je torej tisto, ki vas v vaši obstoječi kuhinji zmoti, in kako je pravzaprav videti vaša sanjska kuhinja?

Da vam bo lažje, se po njej sprehodite in na list papirja napišite, kaj vam je všeč in kaj ne ter kaj bi si želeli spremeniti. Zelo pomembno je razumeti, zakaj sploh prenavljate, saj boste le na takšen način prišli do oblikovno lepe in funkcionalne kuhinje, ki vas bo navdajala z veseljem.

Trije tipi prenove kuhinje

1. Kozmetični popravki kuhinje

Ko govorimo o kozmetičnih popravkih, mislimo na neke vrste poceni osvežitev kuhinje, ki jo zelo enostavno dosežemo že z menjavo le nekaj osnovnih kuhinjskih elementov. Na primer menjava kuhinjske pipe in novo kuhinjsko korito sta zagotovo dva elementa, ki ju v kuhinji nujno potrebujete. Na trgu lahko izbirate med različnimi oblikami in materiali pip, ki v kombinaciji s keramičnimi kuhinjskimi koriti delujejo zelo sveže in moderno.

Zanimiv dizajn kuhinjske pipe, ki krasi kuhinjsko korito in lesen pult, obdan s kuhinjskimi pripomočki.
Zanimiv dizajn kuhinjske pipe, ki krasi kuhinjsko korito in lesen pult, obdan s kuhinjskimi pripomočki.

Osrednji element kuhinje predstavlja kuhinjska miza, ki jo lahko popestrite z zanimivimi stoli in pisanimi blazinami. Če imate veliko obiskov, je dobro, da je miza velika ali raztegljiva, torej primerna za večje število ljudi. Za vse kuharje po duši, ki radi uživajo v dobri hrani, se bo odlično obrestoval tudi večji štedilnik s petimi kuhalnimi polji, ki vam bo omogočil, da lahko kuhate več jedi hkrati. Če je prezračevanje v kuhinji, slabo, razmislite o namestitvi kakovostne kuhinjske nape, ki bo odstranila neprijetne vonjave.

Največji kozmetični popravek, ki je tudi najbolj očiten, je menjava same kuhinje. A če vam to predstavlja prevelik strošek, lahko »osvežite« zgolj vrata kuhinjskih omar. To lahko storite na tri načine:

 • Lahko jih zbrusite, očistite in pobarvate na sebi ljubi barvni odtenek.
 • Lahko jih zamenjate z novimi, ki vam jih po meri izdela mizar.
 • Lahko jih prelepite s samolepilnimi nalepkami za pohištvo.
Lesena kuhinjska miza, obdana s štirimi kuhinjskimi stoli, je del stilsko dovršenega skandinavskega koncepta kuhinje.
Lesena kuhinjska miza, obdana s štirimi kuhinjskimi stoli, je del stilsko dovršenega skandinavskega koncepta kuhinje.

Vsak prostor svojega doma lahko z majhnimi »zvijačami« in veliko dobre volje polepšate. Če razmišljate, o prenovi kopalnice, si morda preberete: Kako poceni prenoviti kopalnico

2. Odstrani in inštaliraj na novo

Ko večino kuhinjskega pohištva odstranimo in ga nadomestimo z novim, lahko govorimo o celostni prenovi kuhinje. Vsekakor projekt, ki zahteva veliko planiranja in višji finančni vložek. Sem sodijo gradbena dela, ki vključujejo:

 • Kuhinjske ploščice: odstranjevanje in polaganje na novo.
 • Beljenje kuhinjskih sten.
 • Novo električno in vodovodno napeljavo.
 • Odstranjevanje starih in polaganje novih talnih ploščic, parketa ali laminata.
 • Nakup in montaža nove kuhinje in drugega kuhinjskega pohištva.

3. Kuhinje po meri

Planiranje kuhinje po meri je pravi užitek, ko domišljiji pustite prosto pot in ste lahko resnično ustvarjalni. Tudi če imate stisko s prostorom in vaša prvotna kuhinja ni velika, naj vam bi izdelava kuhinje po meri ali dobro premišljen kuhinjski blok morala rešiti marsikatero prostorsko težavo in izboljšati samo delovanje kuhinje.

Najpogosteje težava nastane, ko v kuhinjo želite umestiti večje kuhinjske elemente in belo tehniko, kamor sodijo hladilnik, štedilnik in pomivalni stroj. Z natančnim izrisom kuhinje in pametnim načrtovanjem, pri katerem vam lahko pomaga dober arhitekt, boste zagotovo našli najboljše rešitve. In se tako morda namesto običajnega štedilnika odločili za vgradni štedilnik in na mestu, kjer lahko uporabite višino, namesto običajnega hladilnika namestili višji in večji hladilnik z zamrzovalnikom.

Pogled na poln hladilnik zelenjave in drugih živil, ki se stilsko sklada z ostalimi kuhinjskimi elementi.
Pogled na poln hladilnik zelenjave in drugih živil, ki se stilsko sklada z ostalimi kuhinjskimi elementi.

Pri načrtovanju prenove kuhinje imejte pogled vizualnega, v mislih tudi njeno funkcionalnost. Nobeden izmed nas si namreč ne želi zgolj samo lepe kuhinje, ki pa ga bo zaradi nepremišljene postavitve ves čas spravljala v slabo voljo. Prednosti kuhinje po meri:

 • Kuhinje po meri vam omogočajo najboljši izkoristek prostora.
 • Izdelane so iz kakovostnih materialov, ki zdržijo dlje od kuhinj na zalogi, zatorej imajo daljšo življenjsko dobo.
 • Prilagajanje kuhinjskih elementov vašim željam in potrebam.
 • Kuhinje po meri so unikatne.
 • Ceno prilagodite svojim pričakovanjem in finančnim zmožnostim.
 • Izbirate med kakovostnimi materiali, barvami in nenavadnimi postavitvami.

Da bo osrednji prostor stanovanja, kjer zadiši po vaši najljubši jedi in kjer se vsaj enkrat na dan srečate z vsaj še enim članom družine, kar se da prijeten, je prav, da se načrtovanja prenove kuhinje lotite preudarno. Na tem mestu naj vas še enkrat spomnimo na pomembno vprašanje, ki si ga morate zastaviti na samem začetku planiranja. »Kaj je torej razlog, da ste se odločili za prenovo kuhinje?« Temeljiti razmislek vas zelo hitro pripeljal do odgovorov in vaše sanjske kuhinje.

Da bo pot lažja, lahko pokukate na bolha.com, kjer vas čaka več kot 12.000 aktualnih oglasov za različne tipe kuhinj in kuhinjske opreme. Zagotovo boste našli nekaj zase.

Če se prenove doma lotevate bolj celostno in vas zanimajo različni stili notranje opreme, si preberite: Kakšno pohištvo je najprimernejše za opremo vašega doma?