Splošna navodila

Dogovorite se za sestanek s prodajalcem

Zakaj? Za začetek – zato, ker se goljufi ne bodo hoteli srečati z vami. Podrobno si lahko ogledate izdelek, ki ga kupujete. S seboj vzemite prijatelja oziroma strokovnjaka, da izdelek preveri za vas.

Srečajte se na javnem kraju

Na primer na trgu, kavarni ali nakupovalnem središču, kjer je veliko ljudi. Če je mogoče, na sestanek ne hodite sami in ne nosite s seboj velikih količin denarja.

Vprašajte vse, kar vas zanima

Kje ste dobili predmet, ki ga prodajate, da naprava popolnoma brezhibno deluje in podobno. Če prodajalec ne odgovarja na vprašanja ali ne pozna odgovora, morda nekaj skriva. Previdno preverite, ali je predmet oglasa natanko takšen, kot je prikazan v oglasu. Želeni predmet plačajte samo, če ste popolnoma zadovoljni z njim. S prodajalcem se sprehodite do banke, saj so te najvarnejši kraj za transakcije.

Pamet v glavo

Če se nekaj zdi predobro, da bi bilo resnično, je najpogosteje res tako. Zakaj bi kdo prodal novi avtomobil Audi s samo 5.000 prevoženimi kilometri za ceno boljšega kolesa? Takoj ko se vam nekaj zazdi sumljivo, pokličite službo za pomoč uporabnikom in prijavite sumljivca, ne pogajajte se naprej.

Potrebujete pomoč?