Kraja ali zloraba kartice

Čeprav si vsak dan delamo za dviganje zavesti naših uporabnikov o varnem kupovanju, smo na žalost priča še enemu poskusu prevare. Tokrat gre za potencialne »kupce«, ki pri naših prodajalcih na portalu bolha.com pokažejo veliko zanimanje za predmet, ki se prodaja, in vztrajajo pri nakazilu na račun, vendar šele po tem, ko bodo prejeli kopijo bančne kartice prodajalca z vsemi podatki.

Če po e-pošti prejmete povpraševanje za predmet, ki ga prodajate, nikakor ne pristanite na:

  • pošiljanje kopij svojih bančnih kartic ali osebnih dokumentov;
  • dajanje svojih osebnih podatkov, ki lahko postanejo predmet kraje identitete.

Za prodajo ali nakup v primerih, ko se s kupcem ne morete srečati osebno, zadostujeta IBAN/številka računa ter ime prejemnika in noben drug podatek več.

Zakaj prevaranti zahtevajo kopijo bančne kartice?

Poleg imena, priimka in številke kartice se lahko na zadnji strani vidi tudi posebna trimestna številka, kar zadostuje, da vam nekdo UKRADE identiteto in z vašo kartico nemoteno kupuje.

Portal bolha.com, pa tudi njegovi zanesljivi prodajalci in kupci, na katere se lahko obrnete z vsem zaupanjem, od vas nikoli ne bodo zahtevali kopije vaših dokumentov prek e-pošte.

Če ste kljub temu postali žrtev takšnega poskusa prevare in poslali kopije svojih kartic ali drugih dokumentov, potem o tem nujno obvestite pristojno banko, ki vam je izdala kartico, da se prevarantom onemogoči, da bi jo še naprej uporabljali.

Potrebujete pomoč?