Lažna spletna mesta (phishing)

Kako prepoznati lažna spletna mesta?

Čeprav je lahko lažno spletno mesto videti kot portal bolha.com, gre za lažno spletno mesto, ki so ga zasnovali prevaranti z namenom kraje vašega uporabniškega imena in gesla.

Vaš uporabniški račun bolha.com je varen samo, kadar se ob prijavi na portalu bolha.com pojavi ikona ključavnice (v nekaterih primerih se prikaže na začetku naslovne vrstice, v drugih pa na njenem koncu). Vaš spletni brskalnik vam s tem sporoča, da je spletno mesto varno. To je znak, da je spletno mesto, kjer vnašate svoje podatke, zaščiteno pred vsiljivci. Na portalu bolha.com se bo ključavnica pojavila na vseh straneh, kjer boste vnašali svoje podatke ali se prijavljali.

Primer preverjenega in varnega spletnega mesta:

ikona – prikaže se za lokacijo http:// spletno mesto. Na takšnem spletnem mestu se izogibajte vnosu svojih osebnih podatkov, kot so uporabniško ime, geslo ali podatki bančnega računa. Če so na takšnem spletnem mestu zahtevani navedeni podatki, se obrnite na lastnika spletnega mesta.

ikona – ta ikona se prikaže za lokacijo https:// spletno mesto. S tem spletnim mestom je vaš brskalnik vzpostavil varno povezavo.

To je primer zelo prepričljivega lažnega spletnega mesta (phishing), zasnovanega z namenom kraje:

Vidite lahko, da na strani ni ikone ključavnice, ki označuje, da je varna.

Lažna (phishing) e-sporočila navadno navajajo, da je vaš račun bolha.com blokiran, zaklenjen ali zaprt. Vsebujejo lahko tudi povezavo, ki je enaka kot povezava portala bolha.com, ob kliku nanjo pa vas preusmeri na lažno (phishing) spletno mesto. Zaradi lastne varnosti vselej preverite naslov spletnega mesta, preden kliknete katero koli povezavo v e-sporočilu. Za čim boljšo zaščito uporabljajte najnovejšo različico spletnega brskalnika in protivirusnega programa.

Povezana vsebina
Kako prepoznati lažna e-sporočila?
Kako prepoznati lažna SMS-sporočila?

Potrebujete pomoč?