Ta oglas ni aktiven.

Prebrskaj podobne oglase.

  • Vrhunska toplotna črpalka 3 v 1 ProBis heat&cool

Vrhunska toplotna črpalka 3 v 1 ProBis heat&cool

Cena
7.500 €
Šifra oglasa: 10837527

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Osrednjeslovenska, Ljubljana Bežigrad, Zupančičeva jama
Stanje
novo

Opis oglasa

Glede na nedavno poročilo Mednarodne agencije za energijo (IEA) The Future of Heat Pumps (Prihodnost toplotnih črpalk) imajo toplotne črpalke na nekaterih ogrevalnih trgih že cenovno prednost pred kotli na plin.

Poročilo navaja: »Na podlagi povprečnih cen opreme in cen goriva (napovedi) v letu 2021 ... tudi brez subvencij je ceneje uporabljati nove toplotne črpalke za ogrevanje povprečnega doma v hladnem vremenu kot uporabljati kondenzacijske kotle na zemeljski plin v večini glavni trgi ogrevanja."


Po podatkih Mednarodne agencije za energijo so toplotne črpalke brez subvencij že zdaj bolj konkurenčne kot plinski kotli v državah, kot so ZDA, Kanada, Japonska, Italija in Kitajska. Vendar se na trgih, kot sta Združeno kraljestvo in Nemčija, toplotne črpalke še vedno zanašajo na subvencije, da so stroškovno konkurenčne.

"Čeprav so toplotne črpalke že zdaj najcenejša možnost ogrevanja v smislu stroškov življenjskega cikla, se zanašajo na finančne spodbude, kot so nepovratna sredstva in posojila z nizkimi obrestmi, da olajšajo začetne stroške. Dodajte toplotne črpalke v stavbe."

Mednarodna agencija za energijo je ugotovila, da že več kot 30 držav po svetu ponuja finančne spodbude za toplotne črpalke in te države skupaj predstavljajo več kot 70 % današnjih potreb po ogrevanju. Agencija pričakuje, da bo prodaja toplotnih črpalk leta 2030 dosegla nov rekord, potem ko je leta 2021 skoraj 15-odstotna rast prodaje. Lani se je prodaja toplotnih črpalk v Evropski uniji povečala za približno 35 %, sledijo Severna Amerika, Japonska in Južna Koreja in Kitajska s stopnjo rasti 15 %, 13 % oziroma 12 %.

Vendar pa poročilo navaja, da bodo toplotne črpalke leta 2021 predstavljale le 10 % svetovnega povpraševanja po ogrevanju stavb. Trenutno skupna instalirana moč toplotnih črpalk v stanovanjskih in nestanovanjskih stavbah presega 1000 GW, od tega skoraj polovico Severne Amerike. . Evropa ima drugo največjo nameščeno zmogljivost, sledijo ji Japonska, Južna Koreja in Kitajska. Preostali svet ima skupaj manj nameščenih zmogljivosti kot katera koli od teh držav.

"Številne črpalke se v toplejših mesecih uporabljajo predvsem za hlajenje, še vedno pa je nekaj mesecev v letu, ko se uporabljajo predvsem za ogrevanje," piše v poročilu. Vendar pa je zaradi dolgoročne podpore politike prodor toplotnih črpalk trenutno najvišji v najhladnejših regijah Evrope, saj pokrivajo 60 % potreb stavb po ogrevanju na Norveškem in 40 % na Švedskem in Finskem.”

Prodaja evropskih toplotnih črpalk bi se lahko povečala z 2 milijonov leta 2021 na 7 milijonov do leta 2030, če bo vladam uspelo doseči svoje cilje glede zmanjšanja emisij in cilje energetske varnosti, je sporočila Mednarodna agencija za energijo. Pričakuje se, da bo imela regija do leta 2030 skoraj 500 GW nameščenih zmogljivosti toplotnih črpalk v stavbah. Agencija napoveduje, da bo Kitajska med letoma 2021 in 2030 pokazala najmočnejšo rast in leta 2030 presegla Evropo in postala drugi največji trg toplotnih črpalk na svetu. Severna Amerika naj bi takrat ohranila vodilni položaj na trgu.

Več info na:
www.probis.si

Zemljevid

ProBis-Solar

Oglas je objavljen
25.03.2023. ob 13:56
Do poteka še
oglas je potekel
Oglas je prikazan
110 -krat

ProBis-Solar