• Kaj hoče Jovanka Broz? / Momir Ilić / (Titova dediščina)
  • Kaj hoče Jovanka Broz? / Momir Ilić / (Titova dediščina)
  • Kaj hoče Jovanka Broz? / Momir Ilić / (Titova dediščina)
  • Kaj hoče Jovanka Broz? / Momir Ilić / (Titova dediščina)
  • Ne zamudite priložnosti

Kaj hoče Jovanka Broz? / Momir Ilić / (Titova dediščina)

Cena
2,49 €
Šifra oglasa: 287551

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Posavska, Brežice, Jesenice na Dolenjskem
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

PRAVDA ZA TITOVO DEDIŠČINO,
PROGRAM UTRIP,ČGP DELO
SOLIDNO OHRANJENO,,POGLEJTE ŠE OSTALE MOJE KNJIGE,ČE VZAMETE VSAJ TRI IN PLAČATE NA TRR,JAZ PLAČAM POŠTNINO


LOK-K2D - 3X
ZGODOVINA,NOB,..

Podrobni podatki
Avtor – oseba Ilić, Momir
Naslov Kaj hoče Jovanka Broz? / Momir Ilić
Vrsta gradiva knjiga ; neleposlovje za odrasle
Jezik slovenski
Leto 1987
Založništvo in izdelava Ljubljana : Delavska enotnost, 1987
Fizični opis 95 str. : ilustr. ; 22 cm
Opombe Podnaslov na nasl. str.: Pravda za Titovo dediščino
Posebna številka revije A-1. letn. II, 1987, št. 6
Nekontrolirane predmetne oznake Jovanka Broz / Titova dediščina
UDK 929 Broz J.
COBISS.SI-ID 987508

Jovanka Broz je kot Titova soproga potovala po svetu in spoznavala najbolj vplivne ljudi. Življenje s Titom je bilo sicer razkošno, a zadnjih nekaj let je živela v razpadajoči vili, revna, osamljena in v hišnem priporu.
Poročila sta se leta 1952, ko je bila stara komaj 28 let, Tito pa 60. Kar 8 let je čakala na ta prstan. Jovanke ni motilo, da je bil Tito kar 32 let starejši od nje. Prav nasprotno, v enem izmed intervjujev je dejala, da sta se imela lepo, še posebej v prostem času. Tito je igral biljard in naučil še njo. Rad je hodil na lov in je dobro streljal, tudi ona se je v vojni naučila streljati. Skupaj sta lovila ribe, pri čemer je bila ona bolj potrpežljiva. Skupaj sta plavala, ona bolje od njega. On je imel zelo razvit občutek za glasbo, ona sploh ne, tudi v politiki je bil on daleč močnejši, a tudi ona ni bila apolitična. Spregovorila je tudi, kako rad je imel njen soprog ženske. "Verjemite mi, Josip Broz je ženske ljubil bolj od Sulejmana Veličastnega," je dejala.

Zadnjih nekaj let pred Titovo smrtjo sta živela v ločenih rezidencah v Beogradu in takrat so se pojavile tudi različne zgodbe o njeni vlogi v tedanji jugoslovanski politiki. Kljub ločenemu življenju sta ostala poročena vse do Titove smrti leta 1980. Nekaj dni po njegovi smrti so jo sredi noči izgnali iz predsedniške palače in jo preselili. Od takrat je živela v Beogradu v 750 kvadratnih metrih veliki vili v elitnem beograjskem naselju Dedinje, ki ji jo je podelila bivša država kot "začasno namestitev" po soprogovi smrti. Od tedaj je živela stran od oči javnosti, v hišnem priporu. Sama je dejala, da že tri desetletja živi sama in izolirana kot v zaporniški celici.

Kot je dodala, sta bila s Titom konec 70. let prejšnjega stoletja v "hišnem priporu", njuni nasprotniki pa naj bi s pomočjo "velikih sil" skušali zrušiti Jugoslavijo. Februarja 2013 so vlomili v njen beograjski dom in trdila je, da so za vlomom isti ljudje, ki so jo pred tremi desetletji spravili v izolacijo. Po njenih besedah so ji poleg dragocenih predmetov načrtno ukradli pomembne beležke, ki govorijo o povojnih hrvaško-srbsko-slovenskih odnosih. Med drugim naj bi ji ukradli tudi pisma pokojnega slovenskega partizanskega borca, generala in politika Ivana Dolničarja in Cvijetina Mijatovića, ki je bil po Titovi smrti leto dni na čelu Jugoslavije. "Niso me oropali navadni tatovi, temveč ljudje, ki so točno vedeli, kaj iščejo. Poslali so jih tisti, ki se bojijo stvari, ki jih poznam in sem jim bila priča, ko sem bila dolga leta ob Titu. Za vlomom stojijo ljudje, ki so igrali umazane vloge v zadnjih letih Titovega življenja, nekateri pa so še danes živi in močni," je tedaj komentirala.

Po Titovi smrti je bilo njuno premoženje nacionalizirano, imela je finančne težave. Živela je skromno, v revščini, v razpadajoči vili in nekaj časa brez ogrevanja. Od Titove smrti in vse do leta 2009 je bila brez vseh osebnih dokumentov. Julija 2009 ji je sedanji premier in tedanji notranji minister Ivica Dačić po dolgih letih izročil osebno izkaznico in potni list. Ob predaji se je zahvalila in vesela dejala, da je zelo srečna, saj bo sedaj lahko potovala. "To mi veliko pomeni,'' je povedala.

"Takoj po Titovi smrti so me kot kovček vrgli iz predsedniške palače na Užički 15, v spalni srajci, brez vsega, brez pravice, da s seboj vzamem vsaj kakšno najino fotografijo, knjigo ali obleko, in me proti moji volji strpali v hišo, za katero so zatrjevali, da je začasno domovanje, v njej pa živim že tri desetletja,# je Jovanka Broz po prekinitvi medijskega molka leta 2009 spregovorila za srbsko Politiko. Njeno življenje je bilo malo bolje, ko ji je srbska vlada leta 2006 odobrila neke vrsto pokojnino v višini 1100 evrov mesečno. Kam je izginil Titov denar in dragocenosti, ni znano. Krožile so govorice, da je imel dve milijardi evrov na računu v Švici in da je bila Jovanka Broz 30 let brez potnega lista zato, da ne bi mogla odpotovati k bogastvu.

Zemljevid

mitjah13

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  8261 Jesenice na dolenjskem, Posavska, Slovenija
Oglas je objavljen
16.04.2024. ob 02:02
Do poteka še
Oglas je prikazan
675 -krat

mitjah13

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  8261 Jesenice na dolenjskem, Posavska, Slovenija