• Guy Menga: GVERILKA KOTAVALI
  • Guy Menga: GVERILKA KOTAVALI
  • Ne zamudite priložnosti

Guy Menga: GVERILKA KOTAVALI

Cena
4 €
Šifra oglasa: 10394137

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Osrednjeslovenska, Ljubljana Moste Polje, Nove Fužine
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Roman »Gverilka Kotawali« kongoškega pisatelja Guya Menga je nekje na pol poti med romanom razočaranja in romanom spoznanja. Delo je torej roman razočaranja, ker osvoboditev izpod kolonizatorjev ni prinesla tiste svobode, ki jo je ljudstvo pričakovalo: starega kolonialnega izkoriščevalca je zamenjal domači državni politični aparat in buržoazna elita oblasti – krutost, preganjanje in surovo kaznovanje pa so ostali. Hkrati pa to delo še ni roman spoznanja, ker se akcija razvija na individualni ravni in bo šele družbena skupina tista, ki bo lahko revolucionarno delovala. Njo šele zaslutimo v množičnem pohodu kmetov, ko zahtevajo osvoboditev šoferja Belinda, enega izmed junakov romana. Toda takoj nato skupina spet razpade in čeprav se šofer še enkrat znajde v enakem položaju, se skupina ne more ponovno zbrati in organizirati in z revolucijo doseči svoj cilj. Junaka reši individualna akcija in zanj je edina rešitev beg čez mejo. Tako se je Belindo znašel v enakem položaju kot Tundi, glavni junak romana »Življenje strežnika«, ki ga je Ferdinand Oyono napisal dvajset let prej: Oyonov strežnik beži pred belimi mučitelji, »srečen, ker ga niso ubili«. Mengov šofer pa beži pred svojimi korumpiranimi in krutimi rojaki na oblasti, v očeh pa mu »žarita sreča in upanje«. Skoraj z enakimi besedami Oyona in Menga pripovedujeta o dveh zgodovinskih obdobjih, med katerima bi morale biti bistvene razlike, »saj je eno kolonialno, drugo pa postkolonialno. In očitno je, da se v tem postkolonialnem obdobju za ljudstvo ni nič spremenilo, ko je belega kolonizatorja zamenjal domači, najpogosteje s pomočjo belcev in v skladu z njihovimi interesi. Če razširimo ta kontekst na vso Afriko, potem postanejo razumljivi vsi potresi, propadi in napetosti, ki bruhajo kot ognjeniška lava in stresajo afriška tla. Očitno je, da lahko Afrika, ta kontinent, na katerem se prepletajo najrazličnejša politična, gospodarska in družbena nasprotja, tuji in domači vplivi in interesi, najde pot do novega načina življenja le z revolucionarno akcijo.
Tega se zaveda tudi glavna junakinja Kotavali, po kateri ima roman tudi naslov. Ko se je Guy Menga odločil, da bo glavni junak njegovega romana dekle, ki ni le lepo in mlado, ampak tudi inteligentno, neustrašno in odločno v boju za odpravo tiranske družbene ureditve in za blaginjo ljudstva, je hkrati dal tudi ženski dostojno mesto v afriški književnosti.
Prodam odlično ohranjeno knjigo. Trda vezava. Obseg 288 str. Format 13 x 19 cm. Cena 4,00 EUR + poštnina (ali osebni prevzem). kot. Sem v Ljubljani, na Fužinah.
Poglejte si še ostale moje oglase.

Zemljevid

50mateo

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  Osrednjeslovenska, Slovenija
Oglas je objavljen
23.05.2024. ob 17:42
Do poteka še
Oglas je prikazan
132 -krat

50mateo

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  Osrednjeslovenska, Slovenija