• Razglednica RIM, TRG SVETEGA PETRA
  • Ne zamudite priložnosti

Razglednica RIM, TRG SVETEGA PETRA

Cena
3 €
Šifra oglasa: 9871158

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Savinjska, Celje, Celje
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Razglednica RIM, TRG SVETEGA PETRA, potovala 1996.
Trg svetega Petra (italijansko Piazza San Pietro [ˈpjattsa sam ˈpjɛːtro], latinsko Forum Sancti Petri) je velik trg neposredno pred baziliko svetega Petra v Vatikanu, papeško enklavo v Rimu, zahodno od soseske (rione) Borga. Tako trg kot bazilika sta poimenovana po svetem Petru, Jezusovem apostolu, ki so ga katoličani smatrali za prvega papeža.
V središču trga je staroegipčanski obelisk, postavljen na sedanjem mestu leta 1586. Gian Lorenzo Bernini je trg zasnoval skoraj 100 let kasneje, vključno z masivnimi globokimi dorskimi kolonadami , s štirimi stebri, ki sprejmejo obiskovalce v »materinski objem Matere Cerkve«. Granitni vodnjak, ki ga je leta 1675 zgradil Bernini, se ujema z drugim vodnjakom, ki ga je leta 1613 oblikoval Carlo Maderno.
Odprt prostor, ki leži pred baziliko, je Gian Lorenzo Bernini od leta 1656 do 1667 pod vodstvom papeža Aleksandra VII. preoblikoval kot primeren predprostor, zasnovan »tako, da je največ ljudi lahko videlo, kako papež daje blagoslov, bodisi s sredine fasade cerkve ali z okna v vatikanski palači«. Bernini se je desetletja ukvarjal z notranjostjo svetega Petra; zdaj je s svojimi znamenitimi kolonadami nakazal prostor s poenostavljenim dorskim redom, da bi se izognil tekmovanju s fasado, podobno palači, ki jo je ustvaril Carlo Maderno, vendar jo je uporabil v izjemno velikem obsegu, ki je ustrezal prostoru in vzbuditi občutek strahu.

Poštnino plača kupec.

Zemljevid

Objekti v bližini

elf11

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  3000 Celje, Savinjska, Slovenija
Oglas je objavljen
24.04.2024. ob 02:01
Do poteka še
Oglas je prikazan
120 -krat

elf11

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  3000 Celje, Savinjska, Slovenija