• Robinson Crusoe / Daniel Defoe - Moja knjižnica* / trda vezava
  • Robinson Crusoe / Daniel Defoe - Moja knjižnica* / trda vezava
  • Robinson Crusoe / Daniel Defoe - Moja knjižnica* / trda vezava
  • Robinson Crusoe / Daniel Defoe - Moja knjižnica* / trda vezava
  • Ne zamudite priložnosti

Robinson Crusoe / Daniel Defoe - Moja knjižnica* / trda vezava

Cena
3,99 €
Šifra oglasa: 12688309

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Posavska, Brežice, Jesenice na Dolenjskem
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

BREZPLAČNA POŠTNINA PRI NAKUPU VSAJ TREH KNJIG. (ZA NAVADNO POŠTO, OZIROMA TISKOVINO).PLAČILO NA TRR.OZIROMA PO DOGOVORU.
SREDNJE OHRANJENO ,TRDE PLATNICE , NOTRANJOST LEPA ,BERLJIVA,
POCENI POČITNIŠKO BRANJE

POGLEJTE ŠE OSTALE MOJE KNJIGE, ČE VZAMETE VSAJ TRI IN PLAČATE NA TRR JE POŠTNINA
B R E Z P L A Č N A

KLJUČ / LOK - K ZG L /, ZBIRKA MOJA KNJIŽNICA,REDKE KNJIGE

SLIKE SO AVTORSKO ZAŠČITENE.
PRI VAŠEM SPOROČILU PROSIM NAPIŠITE ŠE VAŠ KONTAKT(TELEFON,MAIL,..)

Podrobni podatki
Avtor – oseba Defoe, Daniel, 1660-1731
Naslov Življenje in nenavadne prigode pomorščaka Robinsona Crusoea / Daniel Defoe ; [prevedel Cvetko Zagorski ; priredil Kornej Čukovskij ; ilustriral Riko Debenjak]
Enotni naslov Žiznj i udiviteljnije priključenija morehoda Robinzona Kruzo. slovenski jezik
Ovojni naslov Robinson Crusoe
Vrsta gradiva roman
Ciljna skupina za šolske otroke (9-14 let)
Jezik slovenski
Leto 1965
Založništvo in izdelava V Ljubljani : Mladinska knjiga, 1965 (v Ljubljani : Mladinska knjiga, 1966)
Fizični opis 237 str. : ilustr. ; 20 cm
Drugi avtorji – oseba Zagorski, Cvetko
Čukovskij, Kornej Ivanovič
Debenjak, Riko
Zbirka Moja knjižnica ; ǂletn. ǂ1, ǂrazr. ǂ5, ǂknj. ǂ6 ; = 5, 6
Opombe Prevedeno po: Žiznj i udiviteljnije priključenija morehoda Robinzona Kruzo
Daniel Defoe ; Robinson Crusoe ; Robinson pri Slovencih / Cvetko Zagorski: str. 233-237
Nasl. na ov.: Robinson Crusoe
Podatki o kraju tiska in tiskarju v kolofonu, kjer je datum tiska 1966
Predmetne oznake Defoe, Daniel, 1660-1731 -- Literarne študije
UDK 821.111-93-311.3
821.111.09Defoe D.
COBISS.SI-ID 1985822
Povzetek zapleta
Uredi

Slikovni zemljevid Crusoejevega otoka, "Otoka obupa", ki prikazuje dogodke iz knjige
Robinson Crusoe (priimek, popačen iz nemškega imena "Kreutznaer") avgusta 1651 odjadra iz Kingstona upon Hulla v Angliji na morsko potovanje proti volji svojih staršev, ki so želeli, da bi nadaljeval kariero prava. Po burnem potovanju, na katerem se njegova ladja razbije v neurju, njegova želja po morju ostane tako močna, da se ponovno odpravi na morje. Tudi to potovanje se konča katastrofalno, saj ladjo prevzamejo Saléjevi pirati ( Salé Rovers ), Crusoeja pa zasužnji Mavr . Dve leti kasneje pobegne v čolnu s fantom po imenu Xury; kapitan portugalske ladje ob zahodni obali Afrike ga reši. Ladja je na poti v Brazilijo . Crusoe proda Xury kapitanu. S kapitanovo pomočjo Crusoe pridobi plantažo v Braziliji.

Leta kasneje se Crusoe pridruži ekspediciji za nakup sužnjev iz Afrike , vendar doživi brodolom v neurju približno štirideset milj na morju na otoku ob venezuelski obali (ki ga imenuje Otok obupa ) blizu izliva reke Orinoco 30. septembra. 1659. [1] : 23. poglavje  Opazuje zemljepisno širino kot 9 stopinj in 22 minut severno. Na tem otoku vidi pingvine in tjulnje . Brodolom preživijo le on, kapitanov pes in dve mački. Ko premaga svoj obup, z ladje prinese orožje, orodje in druge zaloge, preden ta razpade. V bližini jame, ki jo izkoplje, zgradi ograjen življenjski prostor. Z vrisovanjem oznak v leseni križ ustvari koledar. Z orodjem, rešenim z ladje, in nekaj, ki jih izdela sam, lovi, goji ječmen in riž, suši grozdje za izdelavo rozin, se uči izdelovati keramiko in redi koze. Posvoji tudi majhno papigo. Prebere Sveto pismo in postane veren ter se zahvali Bogu za svojo usodo, v kateri ne manjka nič drugega kot človeška družba.

Minilo je več let in Crusoe odkrije kanibale , ki občasno obiščejo otok, da bi ubili in jedli ujetnike. Načrtuje, da jih bo ubil, ker so zagrešili gnusobo, a pozneje spozna, da nima pravice do tega, saj kanibali zločina ne storijo zavestno. Sanja, da bi pridobil enega ali dva služabnika z osvoboditvijo nekaterih ujetnikov; ko ujetnik pobegne, mu Crusoe pomaga in svojega novega spremljevalca poimenuje " petek " po dnevu v tednu, ko se je pojavil. Crusoe petka nauči angleškega jezika in ga spreobrne v krščanstvo.

Ko na pogostitev pride več kanibalov, jih Crusoe in Friday pobijeta večino in rešita dva zapornika. Eden je Petkov oče, drugi pa Španec, ki obvesti Crusoeja o drugih Špancih, ki so doživeli brodolom na celini. Skuje se načrt, po katerem bi se Španec vrnil na celino s Petkovim očetom in pripeljal nazaj druge, zgradil ladjo in odplul v špansko pristanišče.

Preden se Španci vrnejo, se prikaže angleška ladja; uporniki so zavzeli ladjo in nameravajo svojega kapitana zapustiti na otoku. Crusoe in kapitan ladje skleneta dogovor, v katerem Crusoe pomaga kapitanu in zvestim mornarjem ponovno zavzeti ladjo. Ko je kapitan usmrtil njihovega kolovodjo, uporniki sprejmejo Crusoejevo ponudbo, da bi bili obsedeni na otoku, namesto da bi jih vrnili v Anglijo kot ujetnike na obešanje. Pred vkrcanjem v Anglijo Crusoe upornikom pokaže, kako je preživel na otoku, in izjavi, da bo prišlo še več ljudi.


Pot, ki jo je ubral Robinson Crusoe čez gorovje Pirenejev v 19. in 20. poglavju Defoejevega romana, kot ga je predvidel Joseph Ribas
Crusoe zapusti otok 19. decembra 1686 in prispe v Anglijo 11. junija 1687. Izve, da je njegova družina verjela, da je mrtev; vsled tega mu v očetovi oporoki ni ostalo nič. Crusoe se odpravi v Lizbono, da bi si povrnil dobiček svojega posestva v Braziliji, ki mu je prineslo veliko bogastva. Na koncu prepelje svoje bogastvo po kopnem v Anglijo s Portugalske, da bi se izognil potovanju po morju. Friday ga spremlja in na poti preživita še zadnjo skupno pustolovščino, ko se med prečkanjem Pirenejev borita proti sestradanim volkovom

Zemljevid

mitjah13

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  8261 Jesenice na dolenjskem, Posavska, Slovenija
Oglas je objavljen
15.05.2024. ob 11:05
Do poteka še
Oglas je prikazan
17 -krat

mitjah13

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  8261 Jesenice na dolenjskem, Posavska, Slovenija