• Sveti Štefan Arhidiakon - olje na platnu
  • Sveti Štefan Arhidiakon - olje na platnu
  • Sveti Štefan Arhidiakon - olje na platnu
  • Ne zamudite priložnosti

Sveti Štefan Arhidiakon - olje na platnu

Cena
350 €
Šifra oglasa: 9374251

Osnovne informacije

Vrsta ponudbe
Prodam
Lokacija
Hrvaška
Stanje
rabljeno

Opis oglasa

Sveti Štefan Arhidiakon - olje na platnu
Sveti Štefan arhidiakon - Sveti Štefan arhidiakon
olje na platnu kaširano na desko
dimenzije 48 x 63 cm

Drugi dan po božiču se pravoslavna cerkev v molitvi spominja svetega prvega mučenika - arhidiakona Štefana. Štefan je bil Jud, pripadnik judovskega ljudstva, ki je živel v grških provincah in govoril grški jezik. Bil je v sorodu z apostolom Pavlom, ki v času Štefanovega mučeništva še ni poznal resnice Kristusovega nauka. Trpljenje svetega Štefana se je zgodilo leto dni po spustu Svetega Duha na apostola, istega leta, ko se je Gospod Jezus Kristus povzpel v nebesa. Sveti Štefan je bil prvi kristjan, ki je trpel za Gospoda in se zato imenuje prvi mučenik. Njegovo pretresljivo mučeništvo je opisano na straneh Svetega pisma Nove zaveze.
Svetega Štefana imenujejo arhidiakon, ker je bil prvo od sedmih del, ki so jih sveti apostoli dali v službo očesu pomoči sirotam v Jeruzalemu.
Po svetopisemskem pričevanju je bil sveti arhidiakon Štefan, tako kot dvanajst velikih apostolov, navdihnjen z močjo Svetega Duha. Naredil je veliko čudežev, pomagal Judu in vsa njegova dobra dela so omenjena v Svetem pismu Nove zaveze. V tistem prvem letu po Kristusovem trpljenju in vnebohodu je sveti Štefan z veliko močjo opominjal svojo vero, v svojih besedah ​​in dejanjih na besede postave in prerokov Stare zaveze dokazal Judom, svojim rojakom, da res so ubili Mesijo. Zaradi tega je imel med svojimi veliko sovražnosti, ki pa jih je vedno premagal s svojimi jasnimi in resničnimi besedami. Ker drugi niso mogli preprečiti njegovega pridiganja, so se s pomočjo lažnih prič zatekli k klevetanju, da bi preklinjali Boga in Mojzesa, tako kot se je zgodilo z Jezusom Kristusom. Tako je ljudski duhovni prevrat proti svetemu Štefanu vznemiril ljudstvo. Tako kot Kristus je bil Štefan lažno obtožen in aretiran. Aretaciji je sledilo sojenje.
Štefan je na sodišču odločno in celovito premagal eno obrekovanje lažnih prič. Jasno in z velikim spoštovanjem je povedal vso zgodovino Izraela od Abrama, ki je prvi prejel obljubo o prihodu Mesije k Mojzesu, o katerem je govoril z velikim spoštovanjem in spoštovanjem. Toda resnica o Mesiji je še bolj razjezila svečenico in polarne ljudi. V tistem vročem trenutku je naddiakon Štefan pogledal v nebo in to, kar je videl, je vsem prisotnim naznanilo: "Glej, vidimo nebesa odprta in Sina človekovega, ki stoji z desnico zemlje." kamen.
Med prisotnimi mučeniki je bil Štefanov bratranec Savel, ki je pozneje, iskreno pokesan, izvedel resnico o Gospodu Jezusu Kristusu, prejel njegov nauk in sveti krst ter preostanek svojega zemeljskega življenja preživel v pridiganju in oznanjevanju ter ustanovil cerkveno skupnost.
In potem, ko so Judje kamenjali naddijakona Štefana, je stala daleč stran, na griču Presvete Matere Božje, s sv. Janeza Teologa, ki opazuje mučeništvo tega prvega mučenika za resnico Božjega Sina in njegove molitve.
Sveti prvomučenik Štefan, ki je umrl na današnji dan, je star nekaj več kot 30 let. Njegove zadnje besede so bile: "Gospod, ne štej jim tega greha."
S samim zgledom mučeništva in brezpogojnega trpljenja arhidiakon Štefan Tao še danes daje zgled vsem kristjanom. Njegov primer najbolje pojasnjuje besede, da je »kri mučencev seme Cerkve«.

Zemljevid

antart

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Hrvaška
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  augusta cilića 10, 10000 Zagreb, Hrvaška, Hrvaška
Oglas je objavljen
26.05.2024. ob 21:34
Do poteka še
Oglas je prikazan
358 -krat

antart

Vsi oglasi tega oglaševalca
Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Hrvaška
Uporabnik ni trgovec in zanj ne veljajo določbe EU o varstvu potrošnikov.
  • Naslov:  augusta cilića 10, 10000 Zagreb, Hrvaška, Hrvaška