Lipa kovanec Slovenija -‼️ ORIGINAL/REDKA mapa‼️⚜️Numista.si

  • Cena: 49 
  • Šifra oglasa: 7419430
  • Objavljen:
  • Do poteka še:
  • Število prikazov oglasa: -krat
Podatki o oglasu
Vrsta ponudbe: Prodam
Lokacija: Osrednjeslovenska, Ljubljana, WTC
Stanje: novo

Več:

Nov (UNC) Lipa kovanec v original mapi z znamko ter s pečatom (1992) - REDKO!!

✅ Izjemno lepo darilo!

✅Slovenska lipa je bila neuradna slovenska valuta, ki jo je leta 1989 izdalo novo ustanovljeno podjetje Lipa Holding iz Ljubljane. Idejni vodja tega projekta je bil dr. Bogdan Oblak - Hamurabi, podjetje pa je pripravljalo izdajo bankovcev v vrednosti 1/2 lipe, 1, 2, 5, 10, 20, 50 in 100 lip. Do natisa je prišel le bankovec za eno lipo, ki se je pojavil v obtoku v Ljubljani 31. marca 1990. Takrat so bile sklenjene tudi pogodbe z več kot 80 podjetji, med njimi časopisno podjetje Mladina, ki so se zavezala, da bodo sprejemala lipe kot pomožno plačilno sredstvo. Izdanih je bilo okoli 35.000 bankovcev v eni seriji, ki so imeli kritje v zlatu.

Po razglasitvi suverenosti Slovenije v letu 1990, je podjetje Lipa Holding izdalo tudi dva kovanca v tej valuti. Zlatarna Celje naj bi po naročilu Lipa Holdinga skovala 300 zlatnikov po 50 lip, kar pa ni bilo v celoti realizirano. Skovanih je bilo le okoli 80 zlatnikov. Poleg zlatnikov pa je bilo skovanih okoli 8.000 srebrnikov po 1 lipo. Modele za kovanje je izdelal oblikovalec Stane Dremelj.

www.numista.si

* bankovec Lipa France Prešeren je samo za primerjavo in ni naprodaj.

✅ Vabljeni k ogledu ostalih zanimivih oglasov.

Oznake: lipa, unc , kovanci , denar , numista , nadomestni denar , novo , france prešeren , julija , naložba , spomin, zgodovina , redko , umetnost , umetnina , galerija , studio , spomini , osamosvojitev , slovenija , evropa , evropska unija , darila , dekoracija, borza, bitcoin , zbiratelji , denar na slovenskem , zbirateljstvo , numizmatika , numis, numizmatika Slovenija

Podatki o uporabniku

Mesto in poštna številka
1000 Ljubljana
Regija
Osrednjeslovenska
Država
Slovenija
Lokacija oglasa Lipa kovanec Slovenija -‼️ ORIGINAL/REDKA mapa‼️⚜️Numista.si
Opomba: prikaže se približna lokacija vašega oglasa